Hållbar tjänstepension
Sök:

Hållbar tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Aron Kerenyi

ställde för sedan frågan: Hållbar tjänstepension

Hej!

Som många andra har jag nyligen också insett att vår familjs sparande är vår största klimatpåverkan och därför har spenderat senaste månaden med att läsa på hållbara spar-möjligheter. Har gjort om vår nybörjarportfölj och även jobbar på vår permanenta/RikaTillsammans-portföljen. Sist har jag även börjat fokusera på pensionssparandet.

Vad gäller PPM sparandet så verkar AP7 Såfa har en ganska bra påverkansstrategi som kan vara rätt effektivt för en fond i den storleksordning. Jag tänkte dela med mig av några tankar kring ett hållbart tjänstepensionssparande.

Nackdelen med tjänstepension är det begränsade urvalet av fondförsäkringar (jag antar att alla som läser detta föredrar dessa istället för traditionella försäkringar). Jag är landstingsanställd och tillhör (A)KAP-KL där man kan endast välja från en handfull försäkringsbolag. Fördelen är dock att de flesta fonder är tillgängliga för ett ordentligt rabatterat pris. Om man läser t.ex hållbarhetsanalyser från Söderberg & Partners så är de flesta fonder som får högsta betyg aktivt förvaltade och dyra. Några av dem är dock tillgängliga via fondförsäkringar och kostar betydligt mindre, ofta under 0.7% per år i avgifter. Mitt portfölj-förslag med 100% aktier och en hyfsat global fördelning följer nedan, inkl bolagens hållbarhetsbetyg hos Söderberg & Partners 2018:

 

(Marknad – Fond – Avgift – Andel)

 

Försäkringsbolag: Folksam-LO (Grön)

 • USA – Öhman Etisk Index USA A – 0.53 – 55%
 • EU – Öhman Etisk Index Europa – 0.53 – 15%
 • Tillväxt – Öhman Etisk Emerging Markets A – 0.65 – 15%
 • Sverige – Didner & Gerge Aktiefond – 0.60 – 7%
 • Sverige – Öhman Etisk Index Sverige A  – 0.40 – 8%

 

Försäkringsbolag: Handelsbanken (Gul)

 • Global – Handelsbanken Global Index Crit – 0.50 – 70%
 • Norden – Handelsbanken Norden Selektiv – 0.50 – 15%
 • Asien – Handelsbanken Asien Tema – 0.50 – 7%
 • Tillväxt – Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema – 0.65 – 8%

 

Försäkringsbolag: Lärarfonder (Folksam – Grön)

 • Global (Sverige 30%) – Lärarfond 21-44 år – 0.30 – 50%
 • USA – Öhman Etisk Index USA A – 0.40 – 25%
 • EU – Öhman Etisk Index Europa – 0.40 – 10%
 • Asien – Öhman Etisk Index Pacific – 0.60 – 7%
 • Tillväxt – Nordea-1 Emerging Stars Equity BP SEK – 0.70 – 8%

 

Försäkringsbolag: Nordea (Gul)

 • Global – Nordea 1 – Global Stars Equity BP SEK – 0.70 – 70%
 • Tillväxt – Nordea-1 Emerging Stars Equity BP SEK – 0.70 – 15%
 • Sverige – Nordea Swedish Stars icke-utd – 0.70 – 15%

 

Försäkringsbolag: SEB (Gul)

 • Global – SEB Etisk Global Indexfond C – 0.20 – 80%
 • Global – Schroder ISF Glb Clmt Chg Eq A Acc EUR – 0.60 – 20%

 

Försäkringsbolag: Swedbank (Gul)

 • Global – Swedbank Robur Ethica Global MEGA – 0.70 – 100%

 

Det är kanske värt att poängtera att ingen av dessa fondförsäkringar erbjuder gröna/hållbara obligationer på ränta-sidan.

 

Vad gäller hållbar investering anser jag att det kan finnas en poäng med att välja aktivt förvaltade fonder, inte för att försöka slå marknaden utan att ha möjlighet för att föra aktiv påverkansarbete. Det har påvisats flera gånger att ”välj bort” strategier är de minst effektiva för att förändra saker, däremot kräver både påverkansarbete och ”välj in” strategier aktiva resurser. Vissa pensionsförvaltare, tex Folksam har fått grönt betyg för just sitt påverkansarbete, likaså andra fondförvaltare, t.ex Nordea och Öhman. Därför tycker jag att antingen Folksam-LO, Lärarfonder eller Nordea skulle kunna vara ett rimligt och ansvarsfullt val, med totala avgifter mellan 0.4-0.7% vilket jag anser är en acceptabel trade-off för vår framtid.

 

Vad tycker ni om förslaget ovan?

 

Med vänliga hälsningar,

Áron

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-26 klockan 10:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.