Hållbara fonder och avgift
Sök:

Hållbara fonder och avgift

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anneli

ställde för sedan frågan: Hållbara fonder och avgift

Hej, jag försöker ha en ganska hållbar fondportfölj och undrar om det en dålig idé att ha lite i flera fonder och om jag ska satsa mer i dem som har lägre avgift? Om jag t.e.x. ska ta bort OPM global quality companies (med avgift på 1,33) och satsa på andra som SKAGEN global som har lite lägre avgift, men också har min hållbarhetsstämpel. Jag har även CB save Earth fund RC, nordea klimatfond BP SEK, öhman etisk emerging märkets A, öhman etisk index pacific, spp grön obligationsfond A, SPP global plus och några andra inte/mindre hållbara för att få rätt spridning och efterlikna nybörjarportföljen. Man skulle kunna säga att dem flesta hållbara fonderna ligger i min \”lekhink\”.Tycker det är svårt att hitta hållbara och etiska fonder med låg avgift, har ni några tips på sådana?

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mitt bästa tips är Lysas hållbara inriktning. Svårare än så blir det inte. Avgift ca 0,37%. Hållbara räntor och hållbara globala aktiefonder. Kort och gott.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På Morningstar kan du filtrera fonder och jämföra priser. Skriv t.ex. ”etisk” eller ”hållbar” på sökfältet. Du kan också använda Swesif eller Avanzas Fondlista för att hitta fonder som fyller dina kriterier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Avanza Usa 50% och Avanza Europa 50%. 0.17% i avg.

Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man ska dock vara medveten om att en del hållbara & etiska fonder oftast bara är en påhittad kvalitétsstämpel som egentligen inte tillför mycket nytta mer än att man kan marknadsföra dessa som etiska för att nå till en viss kundgrupp för ett dyrare pris. Fonder som t ex undviker företag som utvinner fossila bränslen kan fortfarande äga bolag som t ex släpper ut avsevärda mängder koldioxid. Eller att fonder som vill undvika företag inblandade i korruption fortfarande kan inneha Telia osv.

Det är en djungel så man måste verkligen titta noga på vilka man kan lita på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det stämmer bra det. I de flesta fall är skillnaden ytterst marginell mellan s.k. hållbara och vanliga fonder. Ofta kan man se att helt vanliga fonder kan vara mer hållbara än de som har ordet hållbar, etisk, grön eller något annat smickrande i sitt namn som kan lätta mitt samvete. Hoppas det är lite bättre med de Svanenmärkta.

  Det är svårt att veta vilka fonder som är garanterat ohållbara och som man borde undvika till varje pris. På andra sidan vet vi inte heller vilka av de bolag som fått det allra bästa hållbarhetsbetyget är helt beroende av andra bolag som är rena eller orena motsatsen.

  Aftonbladet
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/WbBz2G/hallbara-fonder-mest-marknadsforing

  Morningstar
  https://www.morningstar.se/se/news/197834/här-är-de-allra-mest-hållbara-aktiefonderna.aspx

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Swedbank Robur Global Impact och CB Save Earth Fund är mina favoriter. De arbetar utifrån FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför vill du ha ESG-fonder? Är det för att du vill påverka eller för att du tror de kommer prestera bättre än msci world tex? Eller kanske av någon helt annan anledning?

Om du vill påverka, kontrollera att fonden är aktiva ägare som röstar på bolagsstämmor osv.

Tror du att de kommer prestera bättre än tex msci world? Kontrollera minst en gång per år så att de gör det också då.

 

Personligen tycker jag att ESG bara är ett kreativt sätt att ta betalt för aktiv förvaltning. Du har aktivt valt bort vissa bolag. Bra eller dåligt? Ingen aning.

Betalar du 1,5% avgift så är det 1,5% avkastning du inte får, så håll noga koll så de gör skäl för avgiften. Vid 1 miljon placerat betalar du 1250kr/mån för att få äga dessa exklusivt utvalda bolagen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra argument men jag vill ändå kommentera.

  Visst är avkastningen viktig, men på det hela taget har de fonder som fått ett bra hållbarhetsbetyg klarat sig väldigt bra i konkurrens med de ”vanliga” fonder som fått ett lite sämre. Och i det avseendet verkar trenden vara uppåtgående.

  Sen är det så att en stor del av de hållbara fonderna har faktiskt väldigt låga avgifter och flera av dem är dessutom indexfonder.

  De aktiva fonderna är ofta väldigt selektiva när de väljer vilka bolag som ska ingå i fonden, så det är inget konstigt om de aktiva hållbara fonderna också är det.

  Om man väljer en aktiv fond får man analysera noga och ha bra koll på utvecklingen, så är det ju alltid – och det gäller också dem som väljer hållbara fonder (jag vet inte om de som väljer hållbart skulle helt allmänt vara mindre kritiska och mer lättlurade än andra småsparare men jag harvsvårt att tro det).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag rekommenderar att läsa igenom följande sida. Småspararguiden kommenterar en sammanställning beställd av Naturskyddsföreningen:

Forskare: Så sparar du hållbart

Slutsats: Att välja bort oönskade bolag har liten effekt. Störst effekt nås genom att investera brett och samtidigt skänka pengar direkt till en effektiv organisation som arbetar för en bättre värld.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Värt också att läsa vad Småsparaguiden har skrivit om klimatsmart sparande.
  https://www.smaspararguiden.se/blogg/sa-sparar-du-klimatsmart/

  Om man vill ha en bättre värld är det bäst att börja med sig själv. (Jo, jag vet att det än en kliché, men svårt att inte hålla med).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-19 klockan 15:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.