Hållbart fondsparande
Sök:

Hållbart fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Hållbart fondsparande

Jag månadssparar långsiktigt i Länsförsäkringar Global Indexnära (60 %), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (30 %) och Avanza Zero (10 %). Vid sidan av har jag ett lågrisksparande för pengar jag kan behöva på kortare sikt. Har börjat titta på hållbarheten i det långsiktiga sparandet ur ett miljöperspektiv och enligt den rapport som Swedwatch presenterade med jämförelser av olika fonder och deras klimatavtryck, tycks vissa fonder generera större utsläpp än andra. Vad jag förstår har denna rapport även mötts av kritik för tillvägagångssättet i jämförelserna.

Eftersom det för mig är viktigt med ett hållbart långsiktigt sparande, inte bara ur ett riskperspektiv utan även ett miljöperspektiv, ställer jag mig frågande till fonderna (och deras andelar) i min portfölj. Jag önskar tips och information om sidor där jag kan jämföra olika fonder med varandra (eller om det ens är möjligt) och deras respektive utsläpp (per investerad x krona ). Samtidigt önskar jag även information om andra potentiella sätt att spara långsiktigt i hållbara alternativ, gärna både utifrån så låga avgifter som möjligt men också utifrån risk- och miljötänk.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack Johanna,

undrar över samma sak, vill kunna spara etiskt och hållbart, framförallt ur miljöperspektiv, men har svårt att hitta bra fonder för detta.

/Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johanna och Björn!

SEB har en fond som heter Etisk Global Index. Den kostar 0,40% och jag har den själv i en tjänstepension. Det är en trevlig fond som är jämförbar avkastningsmässigt med de övriga globala indexfonderna på lång sikt. De har även andra fonder med fokus på etik och hållbarhet, men de är dyrare. Sen har SPP också fokus på etiska och hållbara fonder.

SEB

https://seb.se/privat/spara-och-placera/hallbara-placeringar

SPP

https://www.spp.se/hallbarhet/din-guide-till-ett-hallbart-sparande/

Jan brukar ju rekomendera Better Globe för långsiktig hållbar investering.

Better Globe – spara etiskt, hållbart och långsiktigt i skog

De flesta hållbarhetsinriktade fonderna är dyrare än indexfonder. Läs också fondinformationen i de övriga globala indexfonderna efter urvalskriterier.

SPP skriver såhär för sin SPP Aktiefond Global A:

”Fonden placerar normalt i cirka 1700 bolag fördelade på många branscher och länder och följer vår standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella lagar och regler samt bryter mot mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption, allvarlig klimat- och miljöskada, tobak, kontroversiella vapen (landminor, kluster-och kärnvapen) och bolag med låg hållbarhetsrating. Fonden avstår även från att investera i bolag där mer än 5 procent av omsättningen kommer från: vapen, alkohol, spel och pornografi.”

Vill man åt mer miljösmarta fonder så börja med länkarna ovan.

@Jan; har du någon artikel, bortsett från Better Globe och solceller, som berör etiska och hållbara fonder? Om inte kanske det är på tiden att titta på en ”Hållbara globala barnportföljen” eller liknande.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Googla på etiska fonder + morningstar så får du upp lite analyser om varför etiska/miljöfonder är lite överskattade.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-03 klockan 12:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.