Hållbart pensionssparande (låg co2 risk)
Sök:

Hållbart pensionssparande (låg co2 risk)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hållbart pensionssparande

ställde för sedan frågan: Hållbart pensionssparande (låg co2 risk)

Hej!

Försöker att få ihop en relativt co2-hållbar portfölj för mitt pensionssparande med fördelningen i globala barnportföljen som förebild fast med 100 procent aktiefonder. Detta kan tex göras genom att ha en stor andel i SPP Global Plus då den är fossilfri. Sparhorisonten är runt 30-35 år.

Tänker att man kan ha två globala indexfonder för att få ner den totala avgiften, så portföljen skulle kunna se ut såhär tex:

35% SPP Global Plus

35% LF Global indexnära

10% LF Tillväxtmarknader

10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

10% SPP Aktiefond Sverige

 

Är det OK att ha en avgift ml 0,3-0,4 procent totalt i portföljen med så lång sparhorisont? Hur stor inverkan har det på ett månadssparande på 500 kr/månad i kronor över så lång tid? Är det till och med OK att ha ännu högre avgift?

 

Verkar svårt att få till en billigare portfölj som är någorlunda Co2-hållbar som påminner om globala barnportföljen. Har sett rikatillsammans förslag på etiska och hållbara fonder 2019, men totala avgiften blir för hög (antar jag?) om man väljer bara att ha SPPs plusfonder tex.

 

Vad tror ni? Har ni bättre förslag?

 

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Här kan du läsa mer om avgifters inverkan: https://rikatillsammans.se/fondavgifterna-som-urholkar-vardet-pa-dina-investeringar/

… och här kan du laborera själv: https://fondkollen.se/smarta-verktyg/raknesnurran/

 

Mitt pensionssparande är för tillfället helt investerat i SPP Plus fonder p.g.a. hållbarhetsskäl (70/20/10% Global/Tillväxtmarknad/Sverige, med en total snittavgift på 0.46). Jag är medveten av kritiken mot hållbart sparande, men den lite högre avgiften känns OK för mig för känslan att jag inte tjänar pengar på något som förstör vår planet (i alla fall till en mindre del), att jag ”röstar” med med mina pengar för en hållbarare framtid samt att jag tror att hållbara företag är vinnare på lång sikt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Påminner om min egen 90/10 grundportfölj:

  SPP Global Plus A 20 %
  Länsförsäkringar Global Indexnära 15 %
  SPP Global Solutions A 10%
  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK 15 %
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 9 %
  Swedbank Robur Access Asien 5 %
  SPP Emerging Markets Plus A 5 %
  Spiltan Globalfond Investmentbolag 5 %
  SEB Sverige Indexfond 8 %
  PLUS Småbolag Sverige Index 8 %

  Har försökt balansera ”snällare” fonder med bra fonder, lägre avgifter osv. hyfsat nöjd även om jag lyckades tajma in en ombalansering rätt kasst nu när börsen föll runt 5 augusti :(

  Sedan har jag räntefonder för 10% av den totala portföljen på ett annat konto för att det ska bli smidigare att hålla ordning, tycker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-20 klockan 18:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.