Hållbart sparande - LYSA eller RikaTillsammans Hållbara fondportfölj?
Sök:

Hållbart sparande – LYSA eller RikaTillsammans Hållbara fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders W

ställde för sedan frågan: Hållbart sparande – LYSA eller RikaTillsammans Hållbara fondportfölj?

Hej,

Jag vill göra mitt sparande mer hållbart och har tittat på LYSAs Hållbara portfölj och RikaTillsammans Hållbara fondportfölj som rekommenderas i artikeln ”Bästa fonderna 2020”. RikaTillsammans låter mycket bra, och avgiften som presenteras i artikeln blir något lägre om jag skapar portföljen via Nordnet.

Jag är däremot väldigt nyfiken och positiv till LYSAs koncept och dess enkelhet, men jag blir förvånad över att det endast är tre innehav, Öhman Sverige Marknad Hållbar, Öhman Global Marknad Hållbar och Öhman Räntefond Kompass Hållbar.

Om en jämför de två portföljerna och bortser från skillnaden i avgiften, vad finns för för- och nackdelar med de båda portföljernas innehav? Jag tänker mig en fördelning 90/10 aktier/räntor.

/Anders

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Vill du ha hållbart så finns det inte så jättemånga alternativ just nu för tillfället

Det du får väga in skulle jag säga är om du vill göra det själv eller låta någon annan göra det åt dig, så antingen Nordnet/Avanza om du vill göra de själv eller Lysa om du vill låta någon annan göra de.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Jag är rätt likgiltig gentemot att låta en fondrobot göra jobbet eller att göra det själv. Så min fråga riktar sig snarare till att jämföra de hållbara alternativen som finns och då framförallt RikaTillsammans Hållbara portfölj för 2020 och LYSAs hållbara portfölj, men även Opti:s mest hållbara portfölj med högst risk. Vad finns för för- och nackdelar med de olika portföljerna sett till ex. riskspridning etc.?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders W
 2. Vit pil

  Jag upplever nog att LYSA har lagt mer tid och effort i sitt hållbara alternativ. Jag upplever dock tyvärr att det är lite för tidigt för att våga utvärdera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Precis, känns lite svårnavigerad pga så nytt. Tack för din syn på det!

  För att förstå lite mer undrar jag vad som gjort att du valt ut dom fonder som du gjort i din hållbarhetsportfölj 2020 Jan, och varför du inte valt samma tre Öhman-fonder som LYSA gjort i sin hållbara portfölj?

  Stort tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders W

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-02 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.