Håller din nybörjarportfölj 2017?
Sök:

Håller din nybörjarportfölj 2017?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-09-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Håller din nybörjarportfölj 2017?

Hej och tack för bra blogg!

Har problem. Öppnade KF-konto för mina barn i maj detta år. Satsade ca 17000 i din nybörjarportfölj. Då jag är en fullblodad rookie som inte har tid alls för att vara aktiv tänkte jag det var en god och trygg investering för mina barn. Har också tänkt spara delar av barnbidraget löpande men depån har sedan maj gått ned 2%!

Det känns ju inte så tryggt, även om jag vet att man inte ska förändra på minst ett år så blir jag klart orolig. Står sig nybörjarportföljen inte längre och kan jag isof gör? Hittills har det ju gått med förlust.

Vidare funderar jag på beskattningen av isk-konto framledes som jag förstått kommer ske efter årsskiftet. Är det räntefonderna som man bör förändra då eller vad säger du?

Tack för mej!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Roligt att du börjar spara för dina barn!

Jag kan säga som så att jag gick back mer än 2% under sommaren, snarare närmare 6-7%. Att du trots allt bara såg en dipp på 2% beror också på att du har mycket räntefonder som agerar krockkudde när börsen går ner. Hade du inte haft 40% räntefonder hade du sett en större dipp.

Men det hör till att börsen ibland går bra och ibland dåligt. Den lilla ”börsras” vi såg under sommaren på runt 7-8% är faktiskt helt normala förändringar. En större börskrasch/ras kan ju t ex leda till att 40-50% av portföljen backar. Det gäller verkligen att försöka att ha is i magen och framförallt inte gå in och titta i sin portfölj för jämnan – råkar du titta när det har gått dåligt i ett par månader kommer du bara bli besviken och nervös. Långsiktigt kommer sommarens börsdipp knappt synas i statistiken. Så, försök glömma din portfölj. Titta in i den 1 gång per år för att rebalansera (dvs återställa till portföljens ursprung som den var när du började sparandet; 60% aktiefonder och 40% räntefonder – men detta är lite av ett annat kapitel).

Investeringar i börsen måste ses som ett långsiktigt projekt – kanske uppemot 15-20 år. Eventuella krascher som börsen går igenom kommer förmodligen att hinna återhämta sig kraftigt och gå med plus.

Än så länge tycker jag inte att man ska gå in och pilla i ISK eller räntefonderna. När /om statslåneräntan ökar kraftigt då är det läge att fundera över värdet i att ha investeringen i ISK.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack så mycket för svar det var behjälpligt, jag ville fråga eftersom mycket kring det första man läser om din nybörjarportfölj är från 2016 därför jag tänkte jag ville kolla aktualiteten.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-24 klockan 16:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.