Halverad buffert
Sök:

Halverad buffert

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommy Boman

Den här artikeln publicerades 2017-10-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Halverad buffert

Hej! Jag har nu halverat min buffert, gick åt en månadslön. Så nu om jag ska fylla upp den igen tar det nästan ett år(sparar 10% av lönen). Känns lite surt att inte köpa fonder under denna tid till pengamaskinen. Tacksam för tips.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En viktig fråga är:”Vad gick pengarna till?”  Om det var helt nödvändigt för att det inträffade något oförutsett är du säkert jätteglad att du hade en buffert och känner dig motiverad att återställa den först.

Om pengarna har gått till något annat än en ’katastrof’ är det viktigt att döpa om det från ’Buffertkonto’ till ’Katastrofkonto’ eller ’Rör inte pengarna om det inte är absolut nödvändigt-konto’ (Men det blir lite långt).

I de flesta fallen tror jag att man med lite planering ändå kan spara lite mer än 10% av sina inkomster. Se om du kan spara 15% eller 20%? Då kan du ändå investera medan du återställer Katastrofkontot.

Var viljestark och konsekvent i ditt mål att bli ekonomiskt oberoende!

Mvh Eric

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det bästa är naturligtvis att du ökar ditt sparande ytterligare, men det det är ju lätt för mig att sitta här och tycka.

Även om du inte kan spara mer än 10 % tycker jag ändå att du ska överväga att spara en liten del av dessa medel i din pengamaskin samtidigt som du reparerar din buffert.

Om du stoppar in pengarna i pengamaskinen borde de inte rasa mer än typ 50 % vid ett börsras (min personliga vilda gissning), och de går ju trots att allt att plocka ut därifrån om bufferten inte räcker vid en katastrof. Visst, det blir en riktigt kass affär att slita ut pengarna under pågående börsras, men det ska samtidigt ställas mot att du kan tjäna pengar om börsen inte rasar. Dessutom är det skönt att inte helt upphöra med sparandet i pengamaskinen. Det framgår ju av ditt inlägg hur du lider.

Så mitt ”tips från coachen” är: Fortsätt spara i pengamaskinen lite grand när du reparerar bufferten, om det så bara är en hundring i månaden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-22 klockan 12:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.