Handelsbanken global småbolag
Sök:

Handelsbanken global småbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas Karlsson

ställde för sedan frågan: Handelsbanken global småbolag

Hej!

Jag sparar i dagsläget i fonden Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK och har nu i och med att avanza släppt en hel del ETF:ersom följer liknande index undrat om det vore smart att byta till en ETF som följer MSCI world Smallcap till exempel. Handelsbankens fond kostar 0.6% i avgift vilket jag tycker är dyrt för en indexfond. Dock skulle avgiften för motsvarande ETF kosta 0.35% plus Courtage, plus valutaväxkling 0.25%. Vore det smartas att behålla fonden jag har idag eller ska jag byta? Jag sparar på en tidshårisont som sträcker sig över 20 år.

 

Tacksam för svar!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag skulle säga att det beror på hur aktiv du vill vara, det är ganska smidigt att månadsspara i en traditionell fond. Den stora fördelen med en ETF är att du vet vilken kurs du får när du köper och säljer. Något som är högaktuellt i skakiga tider som nu. Ska du månadsspara på lång sikt är den traditionella fonden förmodligen det vettigaste och enklaste alternativet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    En annan aspekt tycker jag är hållbarheten. Din nuvarande Handelsbanksfond investerar inte i ”kontroversiella branscher”, dvs fossila bränslen, tobak, kommersiell spelverksamhet, osv. Största ekonomiska skillnaden mot de vanliga MSCI-fonderna är förstås att du undviker oljebolagen i din Handelsbankfond.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det kokar ner till vad courtaget blir. När du är långsiktig så slår du ut courtaget och valutaväxlingen på hela tidsperioden. Glöm inte courtaget och växlingsavgiften på försäljningen också. Det blir billigare med din ETF eftersom du är långsiktig.

Det går inte att månadsspara i en ETF. I och med att det är en börshandlad produkt så måste du själv sätta det pris du är beredd att betala. Därför blir det manuellt varje gång du köper.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns en typ av köpavgift i ETFer också. Utöver courtage och växlingsavgift så tillkommer dwn sk spread:en. Skillnaden mellan köp och säljpris.

På Avanza ser jag att den är 0,83 % i skrivande stund på ishares msci Worlds smäll väl.

Spreaden är inte konstant så det är svårt att veta vad produkten kostar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett tips är att månadsspara hela året i fonden och en gång per år vid varje ombalansering så säljer du av hela fonden och köper ETFen.

Du betalar då endast ett courtage per år.

Sen fortsätter du att månadsspara igen i fonden och vid nästa ombalansering så säljer du allt igen och placerar i ETFen osv osv

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-18 klockan 14:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂