Handelsbanken multi asset fonder- likvärdiga men bättre fonder?
Sök:

Handelsbanken multi asset fonder- likvärdiga men bättre fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Handelsbanken multi asset fonder- likvärdiga men bättre fonder?

Hej
Tack för en bra och lättförståelig hemsida!
Jag har 3 fonder i handelsbanken som jag haft en längre tid av ett totalvärde på ca 265.000.

Handelsbanken multi Asset 100
Handelsbanken Global Tema
Handelsbanken Multi A 50 A1

Även om jag är nöjd med utveckling av dessa fonder så jag har efter ha läst dina råd börjat fundera på om det inte finns något bättre alternativ?
Dels att sprida risken men även att minska förvaltningsavgiften(idag 1,35% -1,55%).

Tanken med sparande är +10 år (helst pension)
Finns det några likvärdiga fonder som är bättre och billigare som du skulle rekommendera?
Jag har redan satt upp en Nybörjarportföljen (2018) för omkring 20.000 kr som jag tänker månadsspara i. Kommer även att sätta upp en 4-6 års portfölj.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kikade på fonderna i fråga och hittade detta om profilerna på fonderna.

 • Multi Asset är en globalfond. För att följa denna bloggs filosofi kan du egentligen välja valfri Global Indexfond med låg avgift, exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära som är en av Jans favoriter.
 • Global Tema är också en globalfond men har en något mer etisk inriktning när man läsa om den. De väljer bort pornografi, vapen, alkohol etc så önskar du en globalfond med etisk inriktning kan du kika på SPPs Indexnära fonder. Exempelvis SPP Aktiefond Global har låg avgift men väljer även bort sådana branscher.
 • Multi A 50 är en blandfond, den innehåller både aktier och räntor. Istället för att köpa en blandfond kan du själv ha räntefonder i sparandet för att minska risken om man så önskar så får du lägre avgifter.

  Gällande ett mer långsiktigt sparande, exempelvis till pension så är Barnportföljen att rekommendera. Bifogar länk där du kan läsa mer om den, horisonten är här på 10+ år, gärna 20 eller mer.

  Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

  Stort lycka till med sparandet!

  Vänligen
  Elin

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för bra och snabbt svar!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har Handelsbankens multi asset 100 o 50 samt svensk småbolag o pension 50 o 60.  Är detta bra fonder, ge mig gärna bra förslag.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-29 klockan 11:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.