Handpenning till bostad - vad ska man göra med eventuellt överskott?
Sök:

Handpenning till bostad – vad ska man göra med eventuellt överskott?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil Torpman

Den här artikeln publicerades 2017-09-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Handpenning till bostad – vad ska man göra med eventuellt överskott?

Hej Jan & co!

Vi är ett par som sparar till handpenningen för en bostadsrätt, och planerar att köpa inom ca. 3 år.
Utöver att spara till handpenningen så sparar vi även i en pengamaskin baserad på billiga och breda indexfonder, för att i framtiden kunna leva på avkastningen av portföljen.

Min fundering grundar sig i att vi troligtvis kommer att köpa en bostadsrätt för ungefär 2-2,3 milj kr, vilket kräver en handpenning på maximalt 345.000 kr (vid 85% belåning). Om tre år kommer vi (enligt våra beräkningar) ha lyckats spara ihop ca. 400.000-500.000, och kommer därför att ha ett överskott på ca. 50.000-150.000 när handpenningen är betald. Jag undrar därför vad som vore smartast att göra med överskottet, att spara det i pengamaskinen och låta de växa (med förhoppningsvis 5-8% tillväxt per år) eller att lägga överskottet på en högre handpenning och därmed få en lägre belåning på bostadsrätten?

I fonderna ger överskottet rimligtvis mycket mer avkastning vid tillväxt än vad man sparar i pengar på att ha en lägre belåning, men samtidigt innebär en lägre belåning också ett skydd mot en eventuell räntehöjning samt mot en nedgång av bostadspriserna. Hur tänker du/ni?

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning,
Emil Torpman

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Som du är inne på finns det inget rätt eller fel, utan det handlar om riskvilja. Det finns ju chans till bättre avkastning om ni stoppar in pengarna i maskinen. Men 85% är ju en väldigt hög belåningsgrad, så jag hade nog stoppat in pengarna i lägenheten för att komma ner lite.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett så snabbt svar!

  Ja det är helt sant angående belåningsgraden, så att pressa ner den mot runt 75-80% är nog ett bra val!

  Vilken belåningsgrad brukar ni säga är ”rimlig” eller ”bra”? Självklart är så låg grad som möjligt bäst, men med ett realistiskt perspektiv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Torpman
 2. Vit pil

  Ja det är en bra fråga, och här beror ju svaret också på hur totalekonomin och livssituationen ser ut. Personligen skulle jag nog inte vilja ligga över 60-70% långsiktigt. Kanske lägre, men det beror nog på vad ni har för planer ännu längre fram, och är kanske inte något som går att bestämma nu flera år innan ni ens ska köpa lägenhet. Med 70% har man en marginal om bostadsmarknaden går ner, men har samtidigt inte ”för lite” lån med vad det innebär i missad avkastning (Se Jans artikel https://rikatillsammans.se/tank-om-det-ar-sa-att-du-har-for-lite-lan/ ”).

  Ps. detta är ju mina personliga åsikter, så bilda er en egen uppfattning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-27 klockan 12:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.