Hantering av aktievinst i eget AB
Sök:

Hantering av aktievinst i eget AB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hantering av aktievinst i eget AB

Jag har öppnat ett företagskonto, aktie/fonkonto på Avanza där jag placerat vinster i mitt aktiebolag. Värdet i min depå har ökat med 180000 (50 %) sedan starten för två år sedan. Jag tror och hoppas däremot att denna ökning kommer bli betydligt större framöver. Vad är bäst för mig skattemässigt. Ska jag öppna en kapitalförsäkring och sälja allt på mitt aktie/fond-konto och flytta över pengarna till kapitalförsäkringen för att sedan återinvestera i samma aktier? Då åker jag på 30% skatt på vinsten om inte jag är fel ute.

 

Mvh

Johan

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är osäker om jag fattat dig rätt. Har du öppnat kontot för aktiebolagets räkning, eller har du satt in på ett eget konto med skattade pengar?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

Är i grunden samma fråga som du kan räkna på med verktyget ovan, men att du istället använder kapitalförsäkring via bolaget.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Väldigt svårt å svara på utan mer input. Har du mer framtida vinst i bolaget? Isåfall skulle jag spara vinsten depån å ta ut det som lön extremt fördelaktigt skattemässigt när du går i pension. https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension

Kan du dessutom periodisera upp, uppskjuten vinst i sex år innan pension så slipper du ju en del bolagsskatt.

Jag har valt att sätta 25% i vanlig depå just nu då jag inte har kört bolaget så läng å att det är rätt höga värderingar världen över. Dessa är vikta för pension i framtiden. Resten har jag i KF.

Från länken ovan: Är du minst 66 år är det i regel mycket förmånligt att ta ut en lön på 100 000 kronor per år från bolaget. Då blir de sociala avgifterna enbart cirka 16 procent, men merparten av dessa får du normalt tillbaka som bättre pension. Själva skatten på löneinkomsten är så låg som 10-15 procent, så länge lönen plus pensionsinkomster inte överstiger gränsen för uttag av statlig skatt. Bäst är att betala lönen med helt obeskattade pengar, exempelvis med skattepliktig avkastning på kapitalet som satts av till direktpensionen.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 14:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.