Har aktier på ett vanligt konto ska jag byta?
Sök:

Har aktier på ett vanligt konto ska jag byta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Matte

ställde för sedan frågan: Har aktier på ett vanligt konto ska jag byta?

Hej jag har en fråga angående att jag har aktier på ett vanligt fond och aktie konto ska jag byta till ett investeringssparkonto? Jag har gjort en vinst på det här kontot på 150% så det kommer bli en del skatt. Jag är långsiktig 15-30 år. Det är en fin blandning på aktierna så jag skulle absolut tänka mig en liknade kombination på mitt investeringssparkonto.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Matte!

Jag skulle rekommendera dig att inte sälja dina aktier nu, utan vänta med det till nästa sättning isåfall och ta en mindre skattesmäll då.

Sedan kan du börja köpa nu på ett nytt ISK för att slippa betala reavinstskatt på nya aktieköp.

Det skulle vara mitt bästa tips!

Hoppas det besvarar din fråga!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur menar du att man ska försöka tajma in en ”sättning”? Spå i kaffesump?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Det jag menar är absolut inte ”spå i kaffesump” som TA brukar nämnas som.

  Utan mer att planera en skattekostnad, eftersom personen i frågan har gjort en vinst på 150% så är det nog över lång tid (om såklart inte det är högrisk aktier, men då är det en annan sak). Eftersom att börsen går i vågor, har alltid gjort och kommer alltid att göra, så kommer det komma en sättning tillslut.

  Detta ger då ett läge att sälja av det som redan är sparat för att sedan flytta över till ett ISK.
  Om inte börsen går ner så kommer nya pengar inte på ISK och du får ändå vinst på din vanliga depå.

  Det värsta som kan hända är att om du säljer med stor vinst, blir beskattad 30% på vinsten, flyttar över till ISK och blir schablon beskattad. Sedan köper samma innehav igen och börsen skulle gå ner, då har du skattat på pengarna och investerat ett mindre belopp som sedan går ner. Detta ger dig väldigt mycket mindre pengar än om man skulle låta pengarna ligga kvar i en vanlig depå några år till.

  Det år så jag tänker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-16 klockan 10:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.