Har alla sparpengar i Handelsbanken på ISK, bör jag byta pga höga avgifter? Och hur fördela mellan LYSA / Avanza?
Sök:

Har alla sparpengar i Handelsbanken på ISK, bör jag byta pga höga avgifter? Och hur fördela mellan LYSA / Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linda L

ställde för sedan frågan: Har alla sparpengar i Handelsbanken på ISK, bör jag byta pga höga avgifter? Och hur fördela mellan LYSA / Avanza?

Hej Jan och Caroline,Vill börja med att säga att jag hittade er pod för 6 mån sen och älskar numer att lyssna på ekonomi. Ni är ett fantastiskt team som är både enkelt och roligt att lyssna på, brukar sitta på jobbet o fnissa eller i badkaret. Älskar ert upplägg! <3Jag har Handelsbanken och spar på ISK konton, typ svenska småbolag, hälsovård tema, nordiska småbolag mfl sen ca 15 år tillbaka. Om jag kollar svenska småbolag har dom idag gått plus 18,82% på 1 år, 46,12% på 3 år, 96,72% på 5 år och 404,77% på 10 år. Hur ska jag tänka om jag ska jämföra det med LYSA där jag sen 2 månader börjat månadsspara istället för i Handelsbankens fonder. Med Lysa pratas det om snitt årlig historisk avkastning på 8% per år = 80% på 10 år (mot svenska småbolag 404% på 10 år). Är inte Handelsbankens Svenska småbolag bättre då, betydligt bättre även om dom har en avgift på 1,5%? Jag förstår inte riktigt hur jag ska tänka/räkna?Jag kommer snart sälja mitt hus också och köpa ett billigare (pga brf) så kommer få loss en del pengar. Jag vill ju göra det bästa möjliga med dom pengar jag har så jag inte \”slösar mer tid\” än vad jag redan gjort i livet på att \”tänka på framtiden\”. Vill bygga upp nåt bra och har en god start :-) Vill som dom flesta kunna jobba mindre och leva mer på avkastning i framtiden.Tack för en himlans bra och framför allt rolig podd, berättar för alla om er och skickar länkar, såå bra tycker jag att ni är! :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Linda!

Grattis till 15 år av sparande redan, du verkar dessutom inte ha varit där och pillat allt för mycket utan låtit tiden göra sitt! toppenbra :) Varför man säger 8% i snitt är för att det är snittet över börsens historia. Det är sällan det är just 8% per år utan det kan vara 30% ena året och följt av två år med -8 och -22% bara för att slänga lite med siffrorna så du förstår. Småbolag har historiskt sett gett bättre avkastning, dock varit lite mer volatilt (upp och ner) men låter man pengarna göra sitt så löser tiden oftast detta och i gengäld har man fått en bra avkastning. Det är dock inte en garanti för att det kommande 10 år kommer vara så.

Jag personligen tycker inte att man ska spekulera allt för mycket i framtiden utan bygga upp en portfölj som är spridd över alla branscher, geografiskt, små bolag, stora bolag, tillväxtmarknad, tillväxt osv. Det man däremot kan påverka är tiden och hur mycket man sparar.

Så satsa på en diversifierad portfölj, och få med alla delar. Du kan utgå från att ha basen i en global bred indexfond på åtminstone 40% och sedan kan du fördela resten på småbolag, svensk indexfond, investmentbolag och kanske någon nish inom inovativa företag så som teknik, energiåtervinning osv..

Satsa även på att få ner dina avgifter, du nämner att deras småbolagsfond har 1,5% avgift. Jag gick in på avanza och jämförde den mot amf aktiefond småbolag som kostar runt 0,4% men som har avkastat bättre de senaste 5 åren och nästan lika mycket sedan 2004 fram till nu. Det är nämligen ganska få aktiva fonder som slår en passivt förvaltad indexfond på 10-års sikt. Jag vill minnas att 99.6% inte gör det på en 10års period.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-23 klockan 23:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.