har en orätt skuld hos fogden, vilka sätt kan man förvalta sina pengar utan risk att de konfiskeras
Sök:

har en orätt skuld hos fogden, vilka sätt kan man förvalta sina pengar utan risk att de konfiskeras

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av jimmy

Den här artikeln publicerades 2017-11-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: har en orätt skuld hos fogden, vilka sätt kan man förvalta sina pengar utan risk att de konfiskeras

Det är en lång historia, i stora drag har varit kompanjon i en rörelse, det gick ej ihop, vi fick en del skulder (för ca 15 år sedan) . Min kompanjon satte sig i personlig konkurs vid tillfället, och hux flux blev alla skulder mina skulder, inte så kul,,,,,för mig vill säga. Vi är inte vänner idag, men för min del har det blivit en principfråga, som kanske inte lett till så mycket positivt, jag har vägrat betala skulderna, vilka senare bara ökat. Nu är det så att jag ärvt en del pengar hur /vilka möjligheter har jag att spendera/ha på något sorts konto, äga fastighet osv utan att fogden kommer åt dem handlar om ca 800.000 kr. känner mig vansinnigt låst och vill att pengarna ska arbeta åt mig så att fogden så småningom kan få sin del h jimmy

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Detta låter som en komplicerad fråga som jag inte tror vi kan besvara i detta kommentarsfält.

Från Kronofogdens hemsida:

”För att vi ska utmäta något är det några saker som måste vara uppfyllda:

 • Egendomen ska tillhöra dig som har en skuld. Om den finns i din besittning, och med det menar vi vanligtvis att den finns hemma hos dig, förutsätter vi att du äger den. Om du inte äger den måste du kunna bevisa det för oss. Om egendomen finns någon annanstans än i din bostad ska vi kunna bevisa att den är din för att vi ska utmäta den.
 • Egendomen ska kunna överlåtas, alltså kunna säljas. Det får till exempel inte finnas något testamente eller gåvobrev som förbjuder dig att sälja egendomen.
 • Egendomen ska ha ett värde. Hela poängen med att vi utmäter något är att den du är skyldig pengar ska få betalt. Det som ska utmätas måste därför ha ett ekonomiskt värde.
 • En ekonomisk enhet får inte brytas. Tillgångar som hör ihop får inte skiljas åt utan särskilda skäl. Anledningen är att tillgångarna ofta är värda mer tillsammans än summan av delarna om de säljs var för sig. Det är alltså inte tillåtet att utmäta enbart inombordsmotorn i en motorbåt, även om motorns värde i och för sig täcker skulden. Detsamma gäller till exempel hjulen på en bil.
 • Överskottet ska vara försvarligt. Utmätningen ska ge ett rimligt överskott till den du är skyldig pengar. Kostnaderna för försäljningen är borträknade.”

  I din situation bör det bästa vara att kontakta Kronofogden och förklara din situation, varför du anser detta vara orätt och förslagsvis även sakkunnig jurist som kan guida dig i denna labyrint.

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-09 klockan 19:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.