Har endast LF generationsfond idag, hur bör jag lägga upp mina hinkar?
Sök:

Har endast LF generationsfond idag, hur bör jag lägga upp mina hinkar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KurtEgon

ställde för sedan frågan: Har endast LF generationsfond idag, hur bör jag lägga upp mina hinkar?

Bufferthinken är full (>tre månadsutgifter) men jag har ingen mellanhink utan har hittills bara haft passivhinken (LF Sparmål 2055. risk 5/7) eftersom man var tvungen att ha ett månatligt sparande hos LF för att bli förmånskund. Det har blivit 50k där nu och efter att ha snubblat in på den här bloggen så vill jag se över detta.

Hur ska jag fördela upp mina hinkar? Jag kommer förmodligen köra på Lysa med 60/40 och eventuellt 90/10 eftersom jag inte är så insatt i enskilda fonder.

Ytterligare en fråga, bör jag byta till LF global index? Den har mindre än halva avgiften (0,2 mot 0,5) jämfört med generationsfonden och har samma risk 5/7. Alternativt kan jag flytta allt till Lysa som gör mer för mindre avgift.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej KurtEgon,

För att behålla förmåner som bankkund hos LF ska det minst vara 500 SEK som man sparar månatligen. Därför har jag också ett automatiskt sparande hos min bank i Västernorrland och sparar precis 500 SEK i LF Global Indexnära varje månad. Dessutom flyttar jag mina pengar därifrån en gång om aret för att samla dessa hos Avanza där jag har mest kapital och sparar enligt en förenklad variant av Globala Barnportföljen.

Jag tror att Generationsfonden kommer att fördela om andelen aktier/räntor när det börjar närma sig året 2055. Och det är kanske inte vad du vill med dina pengar. I så fall är LF Global Indexnära (100 % aktier alltså) ett klart bättre val.

Lycka till!

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Finns det någon gräns på hur mycket av kapitalet man får flytta därifrån och ändå behålla sin förmåns-status?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Hej.
  Varför ska man flytta något när man ändå har den bästa LF Global indexnära fonden?
  Vad är mäningen att krångla till det?
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  Jag tömmer mitt isk helt och rör inte mitt månadssparande i internetbanken. Förmånerna har varit kvar varje gång jag gjorde så.

  @Jack. Jag förstår ditt argument och det går inte att missa här på bloggen hur du tänker om en 1 fond strategi. Men jag håller inte helt med och har en lite mer kryddad portföljvariant. Jag kör också hyfsad enkelt men med lite mer än bara en enda globalfond. Och eftersom jag gör det hos Avanza där jag kan ha belåning, delta i nyemissioner, och gillar deras gränssnitt, osv så samlar jag mitt kapital där. Tycker inte alls att det är för mycket krångel. Som tur är alla olika. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-29 klockan 11:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂