Har indexhets gjort indexfonder övervärderade?
Sök:

Har indexhets gjort indexfonder övervärderade?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes T

Den här artikeln publicerades 2017-10-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Har indexhets gjort indexfonder övervärderade?

Har sedan en tid lagt stora delar av mitt långsiktiga sparande i index- och räntefonder, eftersom det finns för mig begripliga logiska argument för att göra så.

För ett tag sedan kom jag över flera artiklar som argumenterar för att det har blivit en ”index-hets” som gjort att många index blivit övervärderade. Några exempel nedan.

Vad tror forumet om det här?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag anser att det är med stockpicking möjligt att prestera bättre än index. Inte direkt svårt att prestera bättre än det usla indexet OMXS30 exempelvis, bara att ha en annan fördelning jmf med indexet på bolagen och du kommer få en annorlunda avkastning. Gillar inte index, stora breda dumma massan som alla följer samma mönster. Men har du varken tid, intresse eller så så är det nog en väldigt bra idé med indexfonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Erik,

  ”Gillar inte index, stora breda dumma massan som alla följer samma mönster.”
  Den stora breda dumma massan (jag förmodar att du syftar på alla som investerar i indexfonder) har gjort ganska bra avkastning över tid. Din ton mot oss som vill få hjälp i vårat sparande och investerande här på RikaTillsammans har förbättringspotential.

  Om du kan slå index över tid så är det grymt! Då tillhör du de statistiskt sett 0,6% av investerare som klarar det över tid. Ta jobb som fondförvaltare!

  Nu är det ju så att det naturligtvis går att göra på många olika sätt, men för ett långsiktigt sparande för gemene man är indexfonder bland det bästa man kan ha (återigen, över tid). Att slå index med stockpicking på 10-15 år är mycket svårare än något, eller några, enskilda år.

  Wikipedia:
  ”En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.”

  Eftersom ”den stora dumma massan” som vill månadsspara inte har kunskap (och inte har för avsikt att skaffa sig) om direkta aktieinvesteringar så passar indexfonderna utmärkt. Merparten av besökarna på RikaTillsammans tillhör denna kategori.

  Om man har kunskap och vilja samt tycker det är kul så är stockpicking förmodligen mycket lönsamt efter ett tag.

  Det är ju trots allt tur att det finns personer som du som vill köpa aktier direkt eftersom marknaden inte skulle fungera annars. Indexfonder utgör ca 10%-11% av allt innehav (kan inte hitta källan, men har läst någonstans för ett tag sedan).

  Till sist:
  Du får gärna ge mig ett förslag på aktier (alla ska gå att köpa på Avanza) som på 15 år kommer slå index (låt oss säga MSCI World Net Return) givet att jag återinvesterar utdelningen. Jag har en tjänstepension på Avanza som idag är helt indexinvesterad. Vilka aktier samt fördelning i portföljen. Jag ska kunna köpa dem och endast ombalansera och återinvestera.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur kan ett index i sig vara övervärderat? Den har inget eget värde. Indexet följer ju precis exakt utvecklingen av de underliggande tillgångarna som ingår i indexet.

Visst, köper alla massa indexfonder utan tanke på dess pris, så kommer massa pengar att flöda in till de underliggande aktierna och därmed pressa upp priserna på aktierna. Då går indexet upp. Men då går ju även värdet på andra aktivt förvaltade fonder upp, eftersom de också investerar i samma aktier (om än i annan fördelning). En mer rimlig fråga är väl snarare om aktiemarknaden är övervärderad? Och även om man hade svaret på den frågan så kommer ju följdfrågan om hur det går i framtiden, och det är en utmaning att svara på.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-27 klockan 19:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂