Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?
Sök:

Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jana

ställde för sedan frågan: Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?

Hej

 

Jag har cirka 30 000 sek sparat i individuel pension sparande konto som jag inte langre lagger pengar till hos handelsbanken. Vad ar bast att gora med de pengarna saljar de och flytta till Isk pa lysa eller avanza eller flytta IPS till avanza?

Om man saljer blir man beskattar 30percent plus om man tjanar mer an 500 000 blir det statligt skatt pa det eller hur?

Men man kanske fa de pengarna tillbaka om man investera i tech fonder pa avanza?

 

Tack i forhand

 

Jana

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Risken är att Handelsbankens IPS är med höga avgifter – alltså kostnaden för att ha IPS hos dem – så kolla det först.

jag hade en liknande situation med min IPS på en annan bank som tog 0.5% för IPS plus fondavgifter som var rätt höga (fanns inte mycket indexfonder)

jag flyttade min IPS till Avanza – det blev lite flyttavgifter från den banken jag lämnade men Avanza erbjöd upp till 1000 kr i ersättning för flyttavgifter om man skickade in dokument som man fick från den banken man lämnade som visade flyttavgiften.

du kan inte ta ut IPS annat än du fyllt 55 år och ibland måste det spridas ut över 5 år – då är det som du säger att det beskattas som inkomst och det blir ett dyrt sätt att flytta pengarna till ett annat sparande. Inte att rekommendera.

tipset är alltså att gå in på Avanza/Nordnet/Lysa och skapa ett IPS konto och sedan har de tjänster som flyttar den åt dig. Jag valde Avanza och det funkade perfekt. Tar cirka en månad från de att jag gav Avanza uppdraget. Allt skedde på internet så det var enkelt och bra.

lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det mesta i livet är förhandlingsbart. De banker som tar ut avgifter för IPS utsätter sig för konkurrens från nätbankerna som inte gör det. I vår familj startades två IPS i bank, som befriade från avgifterna vid förfrågan och jämförelse med nätbank. Värt ett försök – det sparar i alla fall flyttkostnaden (500:- i min bank).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Apropå IPS. Varför togs skatteavdrag bort? Varför vill inte staten att vi sparar till pension?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Argumentet för att slopa skatteavdraget för privat pensionssparande var strikt ideologiskt. Eftersom avdraget fick göras direkt mot bruttoinkomsten innebar det att de som hade hög inkomst = hög marginalskatt, fick en större effekt av avdraget. Detta ansågs orättvist av en beslutande riksdagsmajoriet och allt pensionssparande privat stängdes.

Till saken hör att det var många individer med normala inkomster som IPS-sparade. Detta sparande var bekvämt och fördelaktigt då det bl.a. tillåter direktsparande i aktier så man kan runda de avgiftsbelastande fonderna som snyltar på allt sparande. (kvarvarande pensionsformer är som regel bundna till fondsparande genom politisk ”omsorg”). Det är verkligen berättigat att ifrågsätta avrättningen av privat pensionssparande. De alternativ som nu står till buds:

ISK är jämte kapitalförsäkring de vanligaste rekommendationerna för sparande till pensionen. Båda är enkla genom att affärerna inte behöver deklarareras och att beskattningen sker schablonmässigt på sparkapitalet med en f.n. acceptabel skattesats (det kliar dock i fingrarna på dem som anser att sparande skall beskattas hårdare). Jämfört med ”äkta” pensionssparande är det ett möjligt bekymmer att sparandet är obundet, dvs. kan disponeras när som helst. P-sparande är bundet tills man når minst 55 år, Det som skulle bli pension kanske blir något helt annat om pengarna kittlar för mycket i förtid. Kapitalförsäkring är bra men välj rätt sparförmedlare. Enklast, billigast och tillåtande är nätbankernas erbjudanden: ingen årlig avgift, stor valfrihet för köp av värdepapper.

En möjlighet att pensionsspara är genom löneavstående. Det innebär att din arbetsgivare på ditt uppdrag innehåller en del av din lön och i stället betalar in den summan till ett pensionsinstitut. Nackdelen är att dessa endast till- handahåller sitt egenvalda sortiment av avgiftsbelagda fonder. Alla arbetsgivare ställer inte upp på arrangemanget, men det är värt att fråga. Det är väldigt viktigt att tänka på att allmän pension och sjukförsäkringsförmåner kan minska om löneavståendet sänker bruttolönen så att inte full avgift kan inbetalas till de offentliga systemen. Löne- avstående är därför i praktiken reserverat för dem med högre lön (så man säga att den ”orättvisa”, som det tidigare privata pensionssparandet innebar, lever kvar i denna sparform).

Idag har de allra flesta löntagare någon form av tjänstepension genom anställning. För dem som endast har pension som förmedlas av pensionsmyndigheten kvarstår möjligheten till ”gammalt” pensionssparande. Kontrollera med din arbetsgivare att du har tjänstepension. Saknas den är det vitalt att komplettera med eget sparande. Denna möjlighet framhålls inte så ofta som den borde. Det är få som berörs, men illa om det inte uppmärksammas. För dem med egen firma eller kommanditbolag är denna lösning vanlig och bra. Avdragsrätten är jämföreslevis stor.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-07 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.