Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?
Sök:

Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jana

ställde för sedan frågan: Har IPS pa handelsbanken och vad gör jag med pengarna på kontot?

Hej

 

Jag har cirka 30 000 sek sparat i individuel pension sparande konto som jag inte langre lagger pengar till hos handelsbanken. Vad ar bast att gora med de pengarna saljar de och flytta till Isk pa lysa eller avanza eller flytta IPS till avanza?

Om man saljer blir man beskattar 30percent plus om man tjanar mer an 500 000 blir det statligt skatt pa det eller hur?

Men man kanske fa de pengarna tillbaka om man investera i tech fonder pa avanza?

 

Tack i forhand

 

Jana

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Risken är att Handelsbankens IPS är med höga avgifter – alltså kostnaden för att ha IPS hos dem – så kolla det först.

jag hade en liknande situation med min IPS på en annan bank som tog 0.5% för IPS plus fondavgifter som var rätt höga (fanns inte mycket indexfonder)

jag flyttade min IPS till Avanza – det blev lite flyttavgifter från den banken jag lämnade men Avanza erbjöd upp till 1000 kr i ersättning för flyttavgifter om man skickade in dokument som man fick från den banken man lämnade som visade flyttavgiften.

du kan inte ta ut IPS annat än du fyllt 55 år och ibland måste det spridas ut över 5 år – då är det som du säger att det beskattas som inkomst och det blir ett dyrt sätt att flytta pengarna till ett annat sparande. Inte att rekommendera.

tipset är alltså att gå in på Avanza/Nordnet/Lysa och skapa ett IPS konto och sedan har de tjänster som flyttar den åt dig. Jag valde Avanza och det funkade perfekt. Tar cirka en månad från de att jag gav Avanza uppdraget. Allt skedde på internet så det var enkelt och bra.

lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-07 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.