Har jag en bra strategi?
Sök:

Har jag en bra strategi?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Har jag en bra strategi?

Hej,

För ca 1 år sedan köpte jag en gård. Fint läge och familjen trivs jättebra. Men det finns rätt mycket som behövs rustas upp här, så jag har börjat fundera lite på hur jag bör lägga upp mitt sparande på bästa sätt.
Jag funderar på att börja spara i en 90/10 portfölj via Lysa vilket verkar enkelt och bra. Ett månadssparande. Dessa pengar ska vara till pensionen och framtiden och dom ska inte röras alls på en 15-20 år är det tänkt. Resten av mitt sparande tänkte jag sätta in direkt på mitt bankkonto. Eftersom gården behöver rustas upp så kommer jag behöva pengar på kort sikt också och då är det kanske bäst att sätta in dom direkt på bankkontot istället för att spara dom i fonder?

Men är det bra att starta ett 90/10 sparande nu när börsen börjat gå ner? Eller blir det som att kasta pengarna i sjön att spara/köpa aktier nu? Bör jag kanske istället spara alla pengar jag kan på mitt bankkonto och sedan börja spara i aktier/fonder när börsen börjar gå upp igen. Och då eventuellt sätta in ett större belopp på en gång när jag startar det sparandet?

Mycket tacksam för svar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen vet, om och när börsen går upp eller ner. Om du väntar med att sätta in pengar, när vet du att det är dax? Är det när det blivit en uppgång på 5 procent, eller 10 eller 20? När du börjar på nytt att spara efter en uppgång, så kanske det är dags för nästa nedgång.

Folk har förlorat mer pengar på att vänta på rätt tillfälle, än att sätta in pengar vid fel tillfälle.

Månadssparar du och börsen går ner så köper du billigare och billigare. När det väl vänder så här du kommit in på en hyfsat låg nivå och du står snart på plus igen. Går börsen upp hade en engångsinsättning varit bättre. Du skall alltså inte se månadssparande som ett sätt att maximera din vinst, utan som en form av försäkringspremie vid en nedgång.

En tidshorisont på fem år är ett  minimum för att spara i aktier. Helst tio år och gärna femton.

Att sätta pengar som skall användas till renovering inom kort, är därför ingen bra idé.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Eftersom du har en sån lång tidshorisont på ditt sparande, så skulle jag rekommendera dig att köra en 100/0 portfölj till pensionssparandet. Finns ingen anledning att spara dom sista 10% i räntefonder om du har en tidshorisont på 20 år.

Som Nestor skrev ovan så vet ingen när börsen går upp eller ner, så att tro att börsen ska ner nu bara för att det pratas om det är väldigt dumt.
Därför rekommenderar att börja månadsspara nu och har du en större summa tillgängligt som du vill ha in, så kan du månadsspara in den också över 1 års tid.

Ditt sparande till renoveringen passar bäst på ett sparkonto med ränta, för kort tid för att ligga på börsen.

Hoppas du löser ditt sparande på ett bra sätt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-27 klockan 15:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.