Har jag en ok fonduppdelning?
Sök:

Har jag en ok fonduppdelning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rookie

ställde för sedan frågan: Har jag en ok fonduppdelning?

Hej, har nyligen bytt strategi och börjat lägga in en större del av mitt sparande till fonder, hur ser nedan fördelning ut? Uppskattar gärna feedback om jag tänkt fel eller om jag kan optimera/byta ut fonder till något bättre

 
Avanza Zero 1015kr/mån 
Carnegie Sverige 210kr/mån
Carnegie Global 210kr/mån 
Avanza global 525kr/mån 
Länsförsäkringar indexnära 1515kr/mån 
SPP Global 525kr/mån 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rookie,

Känns lite som en blandpott av olika globalfonden, med några dyra aktiva fonder och sedan Avanza Zero för att kompensera för avgifterna. ;P

Du borde bli av med Carnegie tycker jag. De två fonderna har över 1.5% i avgift och de är förmodligen inte alls värd det. Avanza Zero är en billig fond men för smalt för att ha i en bra diversifierad portfölj. Endast 30 bolag och bara Stockholmbörsen. Då är det bättre att istället köra på SEB Sverige Indexfond eller typ Spiltan Aktiefond Investmentbolag för att tacka Sverige.

Sedan borde du slå ihop dina globalfonder. Eftersom du har Avanza Global så finns det ingen anledning att ha LF Global Indexnära samtidigt (om det var den du syftade på med LF Indexnära?). De följer nämligen näst intill exakt samma index och då gäller helt enkelt att ta den billigaste att välja mellan. SPP Global kan man eventuellt dels ha kvar när man föredrar att sprida även bland globalfonderna eftersom den följer en annan (och bredare) globalindex. Carnegie Global ska bort.

I fall att du menade LF Tillväxtmarknad indexnära på din lista så kan du använda den eller byta ut mot Avanza Emerging Markets som är en lik och billigare tillväxtmarknadsfond .

Kanske någonting sådant?

30% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (1200 kr/mån) (istället för Carnegie Sverige och Zero)
70% Avanza Global (3800 kr/mån) (istället för din blandpott av globalfonder)

Nu är över 30% Sverige ganska så saftigt, men kanske är det så du vill ha det. Själv har jag inga Sverigefonder alls. :) Menade du tillväxtmarknad med din LF fond i listan då är 37% tillväxtmarknad också rejält för mycket. Mellan 10-20% av portföljen rekommenderas för tillväxtfonder.

70% Avanza Global (3800 kr/mån)

15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (600 kr/mån)

15% Avanza Emerging Markets (600 kr/mån)

är vad jag kanske skulle börja med som en bra grund för ett nytt sparande och som följer lite dina önskemål.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för utförligt svar, jag har inte haft en strategi utan i blindo försökt lägga upp, har efter tips gjort nedan fördelning:

  Avanza Global – 2000kr
  SPP Global Plus A – 1000kr
  Avanza Emerging Markets – 400kr
  Avanza Zero – 600kr

  Ser ovan lite mer vettigt ut?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rookie
 2. Vit pil

  Byt ut Avanza Zero mot SEB Sverige Indexfond eller mot Spiltan Aktiefond Investmentbolag så blir de jättebra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

… och sedan kommer det förmodligen snart en kommentar att du ska bara köra 100% Avanza Global och inte komplicera saker i onödan. Vilket faktiskt är en rimlig investeringsstrategi som är inte lika dumt som det kanske låter men det passar inte alla.

Lysa är också ett bra alternativ. Något som skulle fungera fint för dig nu medan du orienterar dig men lika bra i längden om du märker att du inte vill hålla på för mycket med fondval, fördelningar och ombalansering.

Lycka till och kull att du har kommit igång!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar Adde!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 2. Vit pil

  Det är en stor skillnad mellan Avanza Global och Lysa.

  AG har över 60% USA medan Lysa har bara 40%.
  AG har 1% Sverige och Lysa har 20%, men utan småbolag.
  Lysa har globala småbolag och tillväxtmarknader medan AG saknar dem helt.

  AG har bättre historik än Lysa, men det kan delvis bero på att USA har gått så bra och att det var länge sen vi hade en börskrasch senast. Lysa har lite lägre risk pga. mer diversifierad portfölj, men på lång sikt tror jag att AG ger bättre avkastning. På kort sikt skulle jag välja Lysa.

  På lång sikt vill jag ha både globala och svenska småbolag i min portfölj. På kort sikt har de kanske lite för hög risk.

  Tillväxtmarknader har varit en bromskloss i portföljen under de senaste åren, men kanske kommer det att vända om några år – jag har ingen aning.

  Om man landar på Lysa kan 50% Lysa ”traditionell” och 50% Lysa Hållbar vara ett intressant alternativ. (Något högre risk men den här hållbarhetstrenden kommer nog att fortsätta ett bra tag till.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker Addes rekommendation är helt OK.

70% Avanza Global (3800 kr/mån)

15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (600 kr/mån)

15% Avanza Emerging Markets (600 kr/mån)

Om det är ett långsiktigt sparande är det förmodligen bättre med 100 % Avanza global.  Det är okomplicerat, billigt och tillräckligt brett med sina 1600 bolag. Visst kan man argumentera för att vissa länder på klotet inte täcks in men det är inte meningsfullt för en småsparare att försöka täcka in dom med något 10 tal procent. Det blir ingen nämnvärd effekt på den totala avkastningen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-22 klockan 07:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.