Har jag rätt guld egentligen?
Sök:

Har jag rätt guld egentligen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Har jag rätt guld egentligen?

Ursäkta en kanske väldigt idiotisk fråga

I ombalanseringen för i år rekommenderas en annan guldfond (etf) än förra året. XETRA Gold på Nordnet.

Jag köpte enligt förra årets rekommendation, men det står Xetra på den också.

Wisdomtree Physical Swiss Gold

GZURXetra

Blir lite osäker nu på vad som egentligen rekommenderas i år, vad jag har och om jag bör behålla denna eller byta? Byter jag blir det ju courtage på försäljning och nytt köp. Eller hur?

Vad är skillnaderna om det är olika? Både årets och förra årets är börshandlade etf:er med courtage om jag förstår rätt.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har lyckats utröna lite själv nu

Den som rekommenderas är alltså 4GLD Xetra Gold. Den har inga löpande kostnader, medan GZUR Wisdomtree har 0,19 i löpande kostnader per år om jag förstår det rätt.

Frågan blir då om det är värt att byta. Det tillkommer ju courtage för sälja GZUR och köpa 4GLD. Har just nu ca 4 % och funderar på att öka till kanske 7-8 % av portföljen.

Sedan fanns några andra fördelar som inte verkar påverka avkastningen tolkar jag det som. Eller?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett tidigare svar när man söker på GULD bland frågorna med lite extra info:

Jan Bolmeson svarade på frågan för 1 vecka sedan

Först och främst, båda två fonderna är riktigt bra guldfonder. Jag har haft Xetra Gold (4GLD) som favorit i många år, men den gick under en period tyvärr inte att köpa. Nu går det igen och då återkom den som favorit. Det som jag gillar framförallt med den är att 1) den har upplägget att 1 andel = 1 gram guld, det vill säga en direkt fysisk koppling till gulder, 2) även om det är irrelevant för 99.9 % av oss så erbjuder de fysisk leverans, det visar på att de har tänkt annorlunda, 3) det är en fond som ”bara” gör Guld och de är således mer lika en Bullion-handlare som t.ex. (BullionVault) än de är en Wall Street-produkt.

Något som också märks på hemsidan, jämför den gärna själv med WisdomTrees hemsida. Avgiftsmässigt är WisdomTree-fonden 0.11 % billigare (0,19 vs 0.30).

*****
Vidare info:
https://www.auagfonder.se/fonder

Där skriver Råvaru/Guld-förespråkaren Eric Strand (som medverkat i en avsnitt på RikaTillsammans tidigare):
För den som vill komplettera sin portfölj med en rak 1:1 exponering mot guld, är det billigast/smidigast att använda någon av följande tre ETF/ETC-alternativ. Alla med allokerat fysiskt guld utan motpartsrisk.

Guld 1:1​

 • Xetra-Gold [4GLD]
 • Wisdomtree Physical Swiss Gold [GZUR]
 • Wisdomtree Physical Gold [VZLD]


Alla ETF/ETCer ovan har svensk KIID och finns att köpa på Nordnet och snart via Avanza.
[Har du ditt sparande på Avanza och vill köpa en av ovanstående innan det går så kan du öppna en Nordnet-depå och köpa där – sen kan du antingen behålla den där eller direkt ”göra en överföring av värdepapper” till din Avanza-depå.]

******

Själv har jag

 • Wisdomtree Physical Swiss Gold [GZUR]

  Och kommer fortsätta med det, då det är som du säger – onödig courtage om man säljer/byter..

  Hoppas det var tillräckligt bra svar på din fråga. Mvh William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Toppenbra svar. Tack.

  Men det där om 0,30 för 4GLD förstår jag inte. När jag jämför de båda från de nedladdningsbara informationen, står det 0,19 för GZUR och 0 för 4GLD.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 2. Vit pil

  Är det säkert att det kommer till Avanza? Funderar på att flytta allt till Nordnet annars…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 3. Vit pil

  Det med avanza vet jag inte.

  Det med 0,19 och 0 vet jag inte heller. Tyvärr. Förhoppningsvis kanske någon kan svara på det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
 4. Vit pil

  Xetra Gold har inte en klassisk finansiell fondavgift (den är 0 %) utan man tar betalt på annat sätt. Så här skriver de på sin hemsida under FAQ:

  Fees amounting to 0.025 percent are charged monthly for safe custody; Clearstream Banking AG, the custodian, deducts these fees along with the securities account fees. Which of these fees (plus VAT) are passed on to investors depends on the contractual relationship between the buyers of Xetra-Gold and the bank maintaining their securities account.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Avanza har precis tagit in 4GLD nu vilket var välkommet. Derivatet ligger under ”certifikat” och inte under ”börshandlade fonder”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 17:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.