Har jag rätt risknivå, vid 65 år?
Sök:

Har jag rätt risknivå, vid 65 år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johnny

ställde för sedan frågan: Har jag rätt risknivå, vid 65 år?

Tack för en fantastisk info-källa.

För en månad sedan kunde jag inget. Nu kan jag lite.

Jag är 65 år och står i begrepp att satsa en rätt stor summa pengar. Jag tänker mig att fondrobotar är bäst för mig. Så här blev mina val: 100 000 sek i varje fond, sparhorisont 5-10 år, eller 5-8 år.

Avanza Auto 5    73-19,7-   6,5         (aktier-räntor-övrigt)

Lysa                   60-40

Avanza Auto 3   51,5-44,2-  4,3

Lysa                  45-55

MIN FRÅGA: Ligger jag någotsånär rätt eller är jag helt ute och cyklar? Är fonderna för lika varandra i risknivå? Jag tänker inte sälja om börsen går ner. Är lite mer på säkerhet än vinnarskalle.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enligt min åsikt krånglar du till det i onödan. Du har två Lysafonder. Du skulle få exakt samma effekt med en Lysafond med fördelningen 52,5 – 47,5. Din säkerhetsnivå blir inte bättre med två fonder i stället för en.

Varför använder du Avanza över huvudtaget? Varken bättre eller billigare än Lysa. Jan har tidigare skrivit om fondrobotar på bloggen, läs gärna denna artikel.

Personligen hade jag kört Lysa fullt ut, och kanske med  två fonder om det finns olika tidsperspektiv. Nu är jag ointresserad av robotsparande och i stället valt  en portfölj inspirerad av Globala Barnportföljen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Som nybörjare vet man inte alltid om man krånglar till det för mycket, så nu vet jag lite mer.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  johnny
 2. Vit pil

  Ja, detta var mina synpunkter. Någon mer får gärna svara, som kanske har andra infallsvinklar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jag är för kär i Avanza och egen förvaltning och har därför svårt att se nyttan i just Lysa, däremot verkar det vara en väldigt bra tjänst för just personer som inte vill vara så aktiva i sitt sparande och ombalansering.

  Att välja Avanza Auto eller Lysa så får man ta och kolla på kostnaderna mellan dessa, vad jag vet så är Lysa ett billigare alternativ och hade då valt detta.

  Du behöver också lägga upp en strategi för hur lång tidshorisont dina sparande har, 10år+ så passar en 90/10 eller 100/0, vill du däremot använda pengarna om 5 år så kanske en 60/40 passar bra och som du sedan sänker risken för varje år som går med 10%.
  Så angående dina portföljer så säger jag som Nestor, kör allt i Lysa och försök att inte krångla till det för mycket, sätt upp en strategi för sparande och uttag så kan du justera risken efter det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-26 klockan 13:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.