Har vi glömt en Hink?
Sök:

Har vi glömt en Hink?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus Dahlvid

ställde för sedan frågan: Har vi glömt en Hink?

Hej! Har vi glömt en Hink?

Vilken hink är tanken att man ska ta pengar ifrån när det kommer till korttidsspar/impulsköp för en ”mellanstor” summa tex ”prylar” eller Events såsom konserter? ”Unna sig portföljen?” helt enkelt.

Det känns konstigt att ha det i bufferthinken som ska ligga ostörd, och samtidigt lite för jobbigt att ha det i mellanhinken då man måste sälja fonder för att kunna göra dessa oregelbundna/kanske mer impulsiva köp som kan inträffa 2-10ggr om året.

Jag funderar på en till hink som är lika passiv som bufferthinken men som är till för just att ”Unna sig”

Extra pengar på lönekontot utan ränta känns onödigt.

Hur ser ni på detta?

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Extra pengar på lönekontot eller annat konto i samma bank. Då kan du ta av pengarna direkt utan att behöva gå in och sälja av fonder och föra över mellan banker. Det rör sig ju inte om många tusenlappar i snitt på ett sådant konto så någon tia om året i förlorad ränta är det värt att slippa trasslet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag använder bufferten till detta, har alltid ett litet sparande till bufferten som går in varje månad, även om den är full. Detta eftersom att jag vet att dessa inköp kommer ibland och då slipper jag justera olika hinkar för detta.

Men som Emil skrev så kan du ta från lönekonto eller ha ett till konto som du har en lite större summa på just för dessa köpen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På mitt lönekonto har jag endast tillräckligt för det jag gör av med en vanlig månad, sedan har jag ett konto dit jag spar en summa varje månad och använder till lite dyrare inköp, restaurangmiddagar mm. För mig känns det bäst att inte röra bufferten förutom när det verkligen behövs.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaren! Kul att höra hur andra gör i just den här frågan för jag blev så osäker på om det fanns något bättre eller kanske t.om. rätt sätt att göra detta på.

hålla mer pengar än jag behöver på lönekontot/annat konto, eller mata bufferthinken överfull, alternativt sälja av mellanhinken.

Jag antar att man helt enkelt får känna efter hur viktigt det är att ha snabb tillgång till pengarna och hur stor summa man tänkt lägga undan för impulsiva köp.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kom just på att vissa kanske föredrar att ha ett kreditkort. Det är ju också en lösning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus Dahlvid
 2. Vit pil

  Och vill man ha lite ränta på kreditkortet så är Shell Mastercard ett förslag.
  Du kan föra över pengar på ditt konto så att du aldrig använder krediten.
  Du får 2% sparränta på belopp upp till 15000 kr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-12 klockan 16:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.