Har vi nått "vägs ände" för räntefonder ? Kommer räntefonder ge avkastning i framtiden ?
Sök:

Har vi nått ”vägs ände” för räntefonder ? Kommer räntefonder ge avkastning i framtiden ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christopher

ställde för sedan frågan: Har vi nått ”vägs ände” för räntefonder ? Kommer räntefonder ge avkastning i framtiden ?

Med räntor på nollnivåer känns det logiskt som att den 30-åriga bull-marknaden på obligationer har nått vägs ände. I och med att räntorna inte kan bli lägre än idag (?) utan med all sannolikhet kommer stå still (gå sidledes) eller gå upp, finns det då någon som helst möjlighet att tjäna pengar på obligationer ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det kanske inte går lika bra som historiskt, men för 10 år sedan var det också omöjligt att räntan kunde sjunka mer. Sedan sjönk den. Ett par år senare var det omöjligt att den blev negativ, det kunde ju inte hända. Att betala pengar för att ha pengar. Sedan blev den negativ. ”Men bankerna kan ju inte ha negativ på vanliga transaktionskonton”, och nu är det så på vissa banker, om än kanske inte för alla kunder.

Vad jag vill säga är att inget förvånar mig längre. Att  ha lite av allt (likvider i olika valutor, långa räntor, korta räntor, realräntor, storbolag, småbolag, svenska bolag, utländska bolag, diverse ädelmetaller  och även andra alternativa investeringar i allt från solpaneler till peer-to-peer lending) är min väg att inte vara orolig för att allt försvinner. Åtminstone inte samtidigt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För ett antal år sedan hade jag av någon anledning också fått för mig att ränta aldrig kan bli negativ.

  Nu är jag lika säker på att räntan i alla fall inte kan bli -10 %. Det kan liksom inte hända. Återstår att se om jag har rätt den här gången.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag känner väl också att obligationer har en väldigt låg avkastning, medan nedsidan är väldigt stor. Räntehöjningar och/eller en situation där folk vill ha sina pengar kan ge stora ras för obligationer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-01 klockan 11:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.