Har vi råd att inte spara hållbart?
Sök:

Har vi råd att inte spara hållbart?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl-Johan

ställde för sedan frågan: Har vi råd att inte spara hållbart?

Hej Jan, Caroline och alla andra som läser här.

Vill börja med ett stort tack för allt jag har fått lära av er sen jag började följa bloggen förra året.

Äntligen har jag en grundläggande förståelse för min privatekonomi och mitt sparande, som jag nu kan förvalta själv.

Men något som verkligen skaver hos mig är hur ni lyfter ert klimat- och miljöengagemang i flera artiklar, videor och poddar, men som inte når hela vägen fram till era rekommenderade portföljer.

Ni refererar ofta till forskning och investerar gärna med forskningen som grund. Men varför tar ni bara hänsyn till den ekonomiska forskningen, och inte klimat- och miljöforskningen?

Hur kan ni hävda att det är ”för dyrt” att spara i hållbara fonder? Är 0,2-0,4% extra fondavgift för mycket i relation till fortsatt förstörelse av de naturliga system som gör att vårt samhälle kan existera? Det är ju vad man får betala om man t.ex. sparar med Opti.

Det hållbara är bara ”alternativ” i ert sparande för framtiden. Har vi råd med det?

Tänk på alla kostnader som externaliseras till miljöförstöring och klimatpåverkan, som framtida generationer får betala.

Det är exakt samma misstag som vår föräldrageneration gjort sig skyldig till.

Vi gör samma fel om vi sparar i era rekommenderade portföljer.

Det måste ju vara den enskilt största tankevurpan, eller mentala bokföring som ni själva pratar om, som är möjlig att göra idag.

I den tid som vi själva ska gå i pension, bli gamla och skröpliga och förlora vår egen handlingskraft, är det sannolikt att vi kommer få det mycket svårare att ha drägliga liv. Torka, stora folkvandringar, skenande priser på mat och brist på dricksvatten är realistiskt att förvänta sig vid den tiden.

Jag hoppas ni tar en djup meditation och tar till vara på det inflytande som ni har byggt upp på den här plattformen.

 

Själv har jag känt mig tvungen att flytta allt sparande till fossilfria fonder, lägga mycket mer i Trine och välgörenhet och tjata på Lysa att komma igång med sina hållbara fonder. Snart måste jag nog ta steget att ställa min kropp i vägen på gatorna.

Och som vi alla vet behöver vi inte ta hänsyn till skeptikernas åsikter vad gäller klimatfrågan.

 

PS. Har någon funderat kring vilken miljö- och klimatpåverkan ett bolån har? Det har jag aldrig hört någon tänka kring, och ändå är det ett av de största ekonomiska besluten vi tar i våra liv.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack för en bra fråga och kommentar.

Det handlar helt enkelt om att ”fältet” är i princip helt nytt. Jag har följt den här frågan länge och sedan mer än två år tillbaka har jag ”varit på” Lysa att t.ex. introducera ett hållbart alternativ. Jag har varit med i en hel del diskussioner och även pratat med Henrik Tell och andra i finansbranschen om det. Problemet är att det inte riktigt finns förrän nu börjar finnas alternativ som är bra på riktigt. Det är tyvärr mycket marknadsföring (i vissa fall greenwashing) och lite hockey.

Med det sagt – på FikaTillsammans i tisdags läckte Patrik som är VD på Lysa att:

 1. De kommer att lansera ett etisk/hållbart alternativ inom kort
 2. Frågan hade prioriterats upp tack vare vår konsumentpåverkan

Jag tror därför att vi konsumenter kan göra skillnad. Eftersom det enligt uppgift har varit på gång ett tag har jag inte sett någon större anledning att byta eller göra andra rekommendationer. Samma dag det lanseras kommer jag byta och skriva om det på bloggen.

Jag jobbar även på att kunna bjuda in Proethos till bloggen för att kunna prata om det samt andra i finansbranschen som är erkänt duktiga på hållbarhetsarbete på riktigt. Men än så länge är inget av detta bekräftat.

Angående bolånet är det en spännande fråga. Jag har funderat på den – till och med funderat om en amortering egentligen inte vore smart ur ett klimatperspektiv. Men det måste klokare personer än mig svara på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så klokt Karl-Johan, vi har såklart inte råd med det. När man tillhör den lilla privilegierade skaran på jorden som har ett överskott att spara och investera och då påstå att hållbara investeringar är för dyra, vilket fattigt liv. Pengar är bara en metafor för handlingar, mina pengar mina handlingar. Kom igen, vi vet ju vad som gör oss lyckliga. Djupa trygga relationer, en sammanhängande moral, naturen, att få vara frisk och att hjälpa andra. Vi behöver mer tid för varandra, en frisk kropp, en frisk miljö. Det är fakta, vetenskapligt bevisat. Varför snurra in sig i teorier om hur man bli rik på pengar? Vi missar målet. Glädjen att med sina resurser bygga världen rättvis, hel och frisk överträffar allt. Starta en blogg Karl-Johan, jag vill följa dig på resan med kloka hållbara investeringar och meningsfullt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

 

Berätta gärna mer om ditt eget sparande…

Hur hittar du bra investeringar?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har i huvudsak placerat i SPPs olika plus-fonder och överväger 5% i proethos

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl-Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här finns såklart mycket att gräva i vad gäller hållbara investeringar.

Men jag är nyfiken på vad du menar med bolånet och evt. klimatpåverkan det har? Menar du att man genom att låna mer pengar bor större än vad man behöver och därigenom gör av med mer energi?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Banken har inte pengarna du lånar till husköpet, utan bara en liten dem av dem. När du tar ditt lån skapas en skuld som banken äger, och därmed skapas nya pengar. Nya miljoner kommer in i marknaden som beroende på hur de förvaltas kan generera utsläpp och miljöförstöring

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl-Johan
 2. Vit pil

  Sant, men det de genererar i fallet bolån är ju bostäder. Men min slutsats blir nog att bolånen gör det för billigt att bygga stora och därmed energislukande bostäder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Absolut relevanta frågor och miljön är viktig att ta i beaktning.

Vad jag ställer mig frågande kring är däremot vilken effekt en placering i ”hållbara fonder” faktiskt får? Minskar miljöförstöring och klimatpåverkan om vi avstår från att investera i vissa typer av bolag?

I grund och botten är det en andrahandshandel av värdepapper. Säljer jag ett värdepapper eller avstår från att köpa kommer någon annan stå som ägare i slutändan. Mig veterligen sitter heller inte denna typen av fonder på så stora innehav att de genom röstandelar har någon större makt i de faktiska bolagen. De hållbara fonderna ser i mina ögon ut som gröna fasader med en högre avgift där effekten för ett klimatsmartare samhälle är tveksam, om ens någon.

Potentiellt kan jag se att den högre avgiften äter upp pengar som annars kunde gått till välgörenhet för klimatet. För vad jag sett på marknaden är det inte många hållbara produkter som ligger i linje med vad som i nedanstående artikel beskriver som fonder där avkastningen skänks eller där investeringar sker för att möjliggöra företag som syftar till en bättre miljö.

Ämnet diskuterats även i denna artikel https://www.svd.se/begransad-klimateffekt-av-gront-sparande

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-12 klockan 10:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.