Hedgefond eller räntefond ? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Hedgefond eller räntefond ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders Frelin

Anders Frelin ställde följande fråga för 4 månader sedan:

När det nu osäkerheten kommer smygande, redan innan USA tänkte införa skyddstullar på stål och aluminiumimport, kanske det är dags att sälja av de framgångsrika ISK fonderna som gått mycket bra, men vad ska man ta istället ? Jag har en hedgefond som presterat väl och som ju ska vara en relativt bra placering även i osäkra tider, men är det ett alternativ eller bör man ta räntefonder istället ?
Mvhäls Anders, Gävle

Det finns 1 svar till denna fråga

Elin Agorelius svarade på frågan för 4 månader sedan

Hej!

När tänker du att du kommer behöva pengarna du har sparat i fonder? Om du inte behöver pengarna på många år behöver du inte tänka på att du ska timea marknaden genom att sälja när du tror att det kommer bli oroligt. Som Jan skriver på sin blogg så är det väldigt svårt att timea marknaden och få lyckas med att sälja och köpa vid precis rätt tillfälle. Om man däremot inte behöver pengarna än på ett tag kan man fortsätta spara och invänta ”tryggare” tider.

Om du känner att du kommer använda pengarna snart, t.ex. om ett år så är det däremot bra att inte ha pengarna i aktiefonder.

 

Gällande hedgefond är det värt att ha i åtanke att de ofta har väldigt höga avgifter, bra att se över. Jan har på bloggen skrivit mycket om aktiv förvaltning (vilket de har i hedgefonder) och hur statistik han använder sig av visar att denna aktiva förvaltning inte tenderar slå index över tid. Du kan läsa om vad han skrivit tidigare i detta inlägg.

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

 

Vad gäller räntefonder så är det generellt så att obligationsfonder (långa räntor) ökar i värde när räntorna minskar, medan korta räntefonder kan gynnas av höjd ränta. Vid lågkonjuktur brukar man hålla räntorna låga eller sänka räntan.

 

Med vänliga hälsningar

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]