Hedgefond i tjänstepensionen?
Sök:

Hedgefond i tjänstepensionen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stor Ek

ställde för sedan frågan: Hedgefond i tjänstepensionen?

Har förmått sambon att flytta tjänstepensionen från traditionell till fondförsäkring nu. Hon är inte alls intresserad av ämnet men litar på mig. Nu har jag fått lite kalla fötter av räntehöjningar och att till och med media skriver om börsmättnad. Nu tänker jag minska risken en aning under en period för att göra förändringen lite mer gradvis. Sparandet sker i Danicas KAP-KL utbud: https://www.danicapension.se/fondutbud?id=10#/overview

Såhär har jag skissat upp det:

Danskes globalindex 60%

Danskes Sverigeindex 10%

Pictet emerging markets 10%

Danskes korta räntor 10%

Hedge/absolutfonden Catella Nordic L/S Equity R 10%

Frågetecknet jag har är hedgefonden ovan. Jag har aldrig handlat såna förut och är inte helt bekant med hur de brukar användas. Den ska vara med under en övergångsperiod på 1-2 år och sen ska vi göra om det hela. Meningen är att den ska gå på plus under börsfall och ge mer avkastning än räntorna överlag. Den ska ge ytterligare en dimension till krockkudden då den fungerar helt annorlunda än räntorna.

Så, är det här ett bra sätt att använda hedgefonden? Är det alls någon mening med en hedgefond?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hedgefonder är kluriga, denna fond till exempel tar ut hela 20% av resultatet i avgift utöver de årliga 1,42% som redan är. Just denna fond har mycket av sitt innehav i svenska industriaktier ser man om man läser om den på Morningstar så det är värt att ha i åtanke, liknande innehav som många svenska fonder. Sedan är det även få hedgefonder som lyckas med sitt mål. Detta inlägg kan vara intressant att läsa, överlag tenderar indexfonder att slå hedgefonderna!

Warren Buffet vinner vadet om indexfonder vs hedgefonder

Personligen hade jag inte rekommenderat att ha hedgefonder i tjänstepensionen.

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-03 klockan 12:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.