Hedgefonder (multi asset) istället för långa räntefonder?
Sök:

Hedgefonder (multi asset) istället för långa räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hedgefonder (multi asset) istället för långa räntefonder?

Hej,

Jag investerar i globala barnportföljen för långa tidsperspektiv och i nybörjarportföljen för kortare tidsperspektiv. Mot bakgrund av att vi sannolikt inte står inför några räntesänkningar, snarare ökningar, verkar ju långa räntefonder bara bidra med risk och ingen signifikant uppåt-potential som verkar motivera risken framöver.

Jag har därför bytt ut alla långa räntefonder i Jans modellportföljer mot hedgefonder av multi asset-typ. T.ex. bytt AMF Räntefond Lång mot Pacific Multi Asset. Inte för att nödvändigtvis öka avkastning, utan för att minska risken vid perioder med räntehöjningar. Jag behåller de korta räntefonderna som ett alternativ till kontanter, de kommer ändå sannolikt inte röra sig signifikant.

Hur tänker ni andra?

Jan har en artikel och poddavsnitt om Hedgefonder:

Hedgefonder – en intervju med hedgefondförvaltaren Eric Strand

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tänker att en viss del långa räntefonder (om än en liten del) kanske inte skadar om man vill vara beredd på olika scenarion. Långa räntefonder brukar t.ex. vara bra i tider av deflation.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Marknaden ligger alltid steget före och har redan till stor del prisat in en kommande trolig ränteuppgång. Att köpa långa räntefonder just nu känns inte speciellt farligt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack för era svar. Jag förstår Elins poäng med att ha en portfölj som bättre tål ”alla väder”. Långa räntefonder, om jag förstått det rätt, trivs bra i perioder när räntorna sjunker.

  Nu står vi ju ganska sannolikt inte inför en räntesänkarperiod, utan antingen ett fortsatt stillastående låga räntor eller stigande räntor. Då är ju långa räntefonder inte alls bra, utan sjunker i värde.

  Borde inte en aktiv portföljstrategi för olika räntelägen vara att välja en av två strategier:

  1. Låga räntor/stigande räntor: Hedgefonder multi asset (daglig handel, låga avgifter etc)
  2. Höga räntor/sjunkande räntor: Långa räntefonder

  När räntesituationen svänger byter man mellan dessa typer av fonder för att minska risken i portföljen.

  Skulle vara intressant att höra vad ni som är experter har för uppfattning om detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Räntefonder med en högre andel av FRN-papper (obligationer med rörlig ränta) är mindre känsliga för räntehöjningar. Tvärtom, avkastningen från fonden att stiger vartefter räntehöjningarna slår igenom i obligationerna. Det finns en uppsjö av sådana här fonder med kreditrisk efter riskaptit.

  Det finns också räntefonder med möjlighet till att ha negativ duration i portföljen, vilket skapar avkastning om räntan stiger snabbt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ossy

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker ungefär likadant, jag vill inte ha långa räntefonder just nu. Har börjat köpa så smått i i pacific precious och multi asset.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-27 klockan 22:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.