Avanza Emerging Markets - åsikt?
Sök:

Avanza Emerging Markets – åsikt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christopher

ställde för sedan frågan: Avanza Emerging Markets – åsikt?

Jag är i början av mitt sparande och det hade varit roligt att få en analys av fonden Avanza Emerging Markets. // Christopher

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christopher!

Skriver ingen riktig analys här, men fonden är en så kallad ”matarfond”.
Detta betyder att dom placerar tillgångarna i ett annat fondbolag som följer ett speciellt index.

Just nu den billigaste emerging markets fonden, så rekommenderas starkt att välja denna!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är en indexfond som följer MSCI Emerging Markets. Länder som i MSCIs modell har bättre finansiella institutioner än ”frontier markets”, men sämre än länder med ”developed markets”. Det handlar bland annat om nivån av korruption och hur ländernas lagar stöttar ägande och handel enligt fria marknadsprinciper. Observera att termen inte har med tillväxt att göra, det är bara av historiska skäl man kallar det för tillväxtmarknader.

Här kan du läsa mer om hur de klassificerar länder, det är pedagogiskt beskrivet: https://www.msci.com/market-classification

Man tar helt klart en större risk när man investerar i dessa länder. På grund av högre risk för korruption är nedsidan stor och det kan svänga snabbt, se till exempel vad som hänt med Turkiet som ingår i MSCI Emerging Markets. Och ingen ifrågasätter nog att Kinas regering motarbetar ägande. Å andra sidan ingår Sydkorea i Emerging Markets trots att det är en stor och fri marknad, men där handlar det om just ineffektiva institutioner: https://frontera.net/news/asia/emerging-markets-investment-in-south-korea-a-market-with-characteristics-similar-to-developed-markets/

Om man tror att företag kan växa även i dessa länder så kan man investera där. Kan de växa lika mycket eller mer i värde som i etablerade länder? Det är det som är tiomiljoners-frågan. Vill man vara agnostisk kan man ha ca 12% av en global portfölj på tillväxtmarknaderna eftersom det är så stor andel de har av världens investerade kapital. 12% är därför den magiska siffran där man gör exakt samma sak som inuti en indexfond, man köper helt enkelt i samma proportion som alla andra istället för att försöka tajma marknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej, när du skriver att det är den billigaste fonden, räknar du då in de avgifter fonden betalar till Amundi? För det blir väl dubbla avgifter, först till Avanza och indirekt till Amundi?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-19 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.