Historisk avkastning
Sök:

Historisk avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katten i hatten

ställde för sedan frågan: Historisk avkastning

Man brukar säga att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Delvis för att företag ständigt ändras, men även hela branscher och länder ändras. Även själva marknaden är i ständig förändring. Varför är det ändå så vanligt att folk refererar till historisk avkastning, t.ex. när det gäller väl av fonder eller väl av strategi? Jag tänker på saker som jag sett här, t.ex. resonemang när det gäller fondval (som visserligen ofta får vettig kritik), i utvärderingar av portföljstrategier (backtesting) och i förväntan på \”rimlig avkastning på börsen\”. Är det vettigt att titta på historisk avkastning eller inte?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det här är en mycket relevant fråga. Beroende på vem som svarar kommer du få olika svar. Vissa säger att historiken är det enda man behöver kolla på, andra säger att historik är helt värdelös.

Min personliga reflektion är att jag ligger lite mitt emellan. Om jag ser en bra avkastning och kan förklara varför något avkastat bättre och jag gillar den anledningen så anser jag att historiken har en viss vikt. Du kan i alla fall avgöra hur stora svängingar (risk) och potentiell avkastning som en investering ger dig.

Du ska dock inte stirra dig blind på den historiska avkastningen, men du bör heller inte helt ignorera den heller. Liksom så många andra frågor i livet är svaret på din fråga inte binär…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det känns som att du träffade spiken på huvudet med det här: ”Om jag ser en bra avkastning och kan förklara varför…”

  Att förlita sig på historik utan att tänka efter varför det har varit så är nog det som känns konstigt för mig.

  Tack för svaret!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katten i hatten
 2. Vit pil

  Man kan se det som att vi inte har någon susning om framtiden, men vi vet hur historiken ser ut. Om vi inte har en spåkula kan vi alltså bara luta oss mot historiken och hoppas på det bästa, historiken borde i alla fall ge bättre odds än att chansa hejvilt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  K

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-03 klockan 17:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.