Hitta fondhistorik
Sök:

Hitta fondhistorik

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Åsa Hansson

ställde för sedan frågan: Hitta fondhistorik

Hej!

Vet någon vart jag hittar fondhistorik och då specifikt information om fondens utveckling? Länsförsäkringar t e x har bara information om historiken 15 år tillbaka, även på sina egna fonder. Finns det någon samlingssida t ex motsvarande Börsdata som kan visa längre historik? Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En personlig åsikt.

Fondförvaltare kommer och går. Se bara på de den hypade fonden Robur Ny Teknik, där förvaltarna hoppat av och ”öppnat eget”. Att en förvaltare suttit mer än 15 år torde vara extremt ovanligt.

Historik över indexfonder måste man också ta med en nypa salt, eftersom index av naturliga skäl justeras över tid.

Att läsa 15 års statistik, eller mer, om fonder kan vara en rolig läsning men är knappast ett bra beslutsunderlag för framtida sparande.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Menar du historisk NAV?

Jag hittar inte historisk NAV utan linjediagram (kursutveckling %).   Det finns omöjligt att veta exakt hur mycket är historiska fondkurser.  t.ex. du ska köpa Länsförsäkringar fastighetsfond A idag.  På linjediagram (5 års kursutveckling%) veta du att fondkursen har stigit.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Dessutom är det värt att tänka på att en mindre aktiv förvaltad fond som slagit index stort, i princip alltid fått högre avgifter, det speglas sällan eller aldrig i historiken. Framför allt inte om det skett nyligen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En intressant iakttagelse men kan det verkligen stämma? Aktiva fonder har ju varit dyra från första början och jag har lite svårt att tänka mig att fondförvaltare skulle som regel höja avgifter ännu mera i takt med att avkastningen blir bättre i förhållande till index.

  Det finns dock några fonder (t.ex. guld) som har en förutbestämd prestationsbaserad avgift. Kanske var det dem som du syftade till? Men de är ett sällsynt undantag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Och vad är det som säger att en dyr fond inte kan bli ändå dyrare? Bästa reklamen för sin fond måste ju vara att slå index rejält, vilket kanske leder till en för stort kapital än vad man klarar av(typ småbolagsfonder Sverige) varför skall man då inte höja avgiften?

  Prestationsbaserade avgifter har en förmåga att ändra villkoren för att maximera fondvinsterna för förvaltarna, ett typ exempel är healthinvest Microcap som strategiskt bytte sin 8% brytpunkt mot ett hälsoindex.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TriDave
 3. Vit pil

  För att inte hamna i hypotetiska spekulationer kan du ge ett konkret exempel, gärna av en svensk småbolagsfond?

  Förutom den fasta avgiften är det vanligt att vissa hedgefonder har också en prestationsbaserad avgift, ofta 20% av vad fonden presterar gentemot sitt jämförelseindex. Men den typen av specialfonder kan vi nog lämna därhän i den här diskussionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-28 klockan 05:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.