Hittat en skatt!
Sök:

Hittat en skatt!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av S

ställde för sedan frågan: Hittat en skatt!

Tack vare att jag hittat till rika tillsammans har  jag börjat kolla runt inne på avanza för att lära mej mer den senaste månaden. Jag har även fullmakt för min mammas  KF med ett litet värde av 2000kr. i går kväll när jag va hos min mamma loggade hon in på avanza  med sitt BankID för första gången i sitt liv för att hon skulle sälja av o ta bort detta lilla KF kontot, men när mamma logga in visade det sej att hon även hade en IPS som hon antagligen ärvt från min pappa 2012 o som jag inte haft någon fullmakt över.
När min mamma fick detta konto 2012 va vist värdet på ca 750 tusen Och på dessa snart 8 år har värdet stigit till drygt 2,2 miljoner. Va nog tur att vi inte upptäkt det tidigare för då hade vi nog sålt av allt 2012 då jag tycker detta käns som riskfyllda aktier o i ett sådant fall missat den stora uppgången!
Men nu är frågan vad vi ska göra med denna skatt!
Min tanke är att börja med att sälja av alla  aktier kommande vecka, men sedan är frågan??
Alternativ 1 är att plocka ut på 20 år (mamma 76 i dag) o hur borde man placera IPS,en då o tänka?
Allternativ 2 som min mamma vill va att låta IPS,en gå över till mej (antar att det i sådan fall blir när mamma går bort någon gång ) då hon tyckte att jag som ensamstående med låg lön kommer behöva de pengarna bättre (Min mamma har ingen annan en mej) och att låta ett större belopp vara placerat annat en att mamma ger mej pengarna efter att hon fått dom utbetalt på 20 år med tanke på den 30 % skatten. Hur borde man tänka??
En fantastisk gåva från min älskade pappa ❤️ som vi hittat tack vare rika tillsammans fått upp min nyfikenhet på sparande o fonder❤️
Tack/ S

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst, grattis till den skattkistan!

Nackdelen med IPS är att uttagen måste ske över tid och att man får betala inkomstskatt på utbetalningarna. Det kan alltså vara en idé att räkna samman mamsens övriga inkomster och sedan ta ut IPS:en över så lång tid att man hamnar strax under brytgränsen för statlig skatt (455 kkr/år i år). Efter utbetalning är det fritt fram att ge bort pengarna eller placera pengarna på annat håll. Om inte din mamma vill ha alla pengarna kan hon sätta dem in dem i en ISK eller KF, antingen i sitt eget namn eller i ditt, men ändå behålla en del själv för att sätta lite guldkant på pensionärslivet.

Om du tror att du själv kommer få lägre inkomst (och därmed skatt) än vad mamsen har när du själv blir pensionär så kan det vara en idé att låta pengarna stå kvar på IPS-kontot och fortsätta växa. Nu skriver du inte hur långt du har kvar till pension själv men om du tycker risken är för hög i de aktier din pappa köpte så kan du alltid ”byta ner dig” till mindre riskfyllda placeringar, t.ex. globalfonder eller sätta en del av pengarna i räntefonder. En ofta förespråkad strategi är att ha 10% i aktier per år det är kvar till uttag, dvs med mer än 10 år kvar skall allt ligga i aktier/aktiefonder men sen minskar man den andelen allt eftersom man närmar sig målet (50% aktier med 5 år kvar, 30% aktier med 3 år kvar osv).

Tyvärr går det inte att ta ut bara en del av pengarna ur en IPS, antingen så påbörjar man utbetalning eller inte. Om din mor verkligen inte vill ha eller behöver pengarna skulle jag låtit dem stå på IPS-kontot, möjligen sålt lite för att minska risken om det känns obekvämt.

Räknar man på 15 års horisont, 100% aktier till att börja med och sedan viktar ner 10% om året enligt ovan, kan du ha det dubbla kapitalet när du själv går i pension (ca 4 Mkr med 5% genomsnittlig avkastning på portföljen, ca 5 Mkr med 8% avkastning). På 10 år har du ca 3,4 Mkr vid 8% avkastning.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-20 klockan 22:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂