Hjälp att hitta bra placering av större kapital för pensionär
Sök:

Hjälp att hitta bra placering av större kapital för pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingela S.

Den här artikeln publicerades 2017-10-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hjälp att hitta bra placering av större kapital för pensionär

 

Skulle bli mycket tacksam för att få lite feedback och goda råd för en eventuell förändring av upplägget på mitt sparande och mina placeringar.

Fyller 67 år i år och för drygt två år sen gick jag i pension. I samband med det sålde jag min bostadsrätt och hade 2.000.000 milj. kr som jag ville placera tryggt, men med en hygglig avkastning. Dessutom fanns och finns fortfarande, 300.000 kr på ett sparkonto med en ränta på 0.7 %. Jag ville ta ut 12.500 kr/mån. och inte behöva vara aktiv och bevaka börsens upp- och nedgångar. Hade hört gott om Folksams traditionella kapitalförsäkring så jag vände mig till dem. Det visade sig tyvärr att de precis stängt sin traditionella kapitalförsäkring för större investeringar än 100.000 kr/år och dessutom sänkt avkastningen rejält för nya kunder.Folksams rådgivare föreslog följande investering som jag också gjorde:

1.500.000 kr i Kapitallivränta med en månatlig utbetalning på 12.500 kr i 10 år. Den ligger i olika fonder som jag kan ändra själv om jag vill, men det har jag inte vågat mig på. Vad jag har kunnat se så förekommer ingen aktiv förvaltning hittills från Folksams sida.

Värdet idag är: 1.227164. kr Såhär är det fördelat och med det aktuella värdet:

Catella hedge 237.924 kr

Didner & Gerge aktiefond 137.192 kr

Jupiter Dynamic Bond 233.606 kr

Optimized port.Man. 136.288 kr

Pareto Global -B 64.020 kr

SEB Asset Sel. 110.851 kr

SPP Företagsoblig. 174.079 kr

Swedb. Robur Realinv. 133.202 kr

Summan av de månatliga utbetalningarna till mig är idag totalt 337.500 kr. och admin.avg. 20.776 kr. Är det här vettiga placeringar undrar jag eller borde jag göra någon förändring?

 

400.000 kr i Kapitalförsäkring med/utan garanti 70/30%. Förhållandet med/utan garanti kan jag själv förändra.

Värdet idag är 415.846 och total admin.avg. hittills är 9.154 kr.

 

Traditionell kapitalförsäkring 100.000 kr

Värdet idag är 101.982 och där admin.avg. för 2015 och -16 uppges till 2.595 kr.

Utöver detta så sparar jag 1.000 kr/mån. i LF Glob. index och LF USA index och det totala värdet är idag 27.648 kr. Min vanliga pension är c:a 13.000 kr netto per mån.

Jag reagerar på Folksams administrationskostnader och tänker såhär i efterhand att jag lika gärna kunde ha lagt allt på ett ISK konto spritt i en ”Rika tillsammans-portfölj” och gjort något smidigt arrangemang för att få ut mina 12.500 kr/mån som jag vill fortsätta med. Att avsluta försäkringarna kostar naturligtvis en del, men frågan är vad som blir bäst på sikt.

/Ingela

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ingela,

det är så mycket pengar och såpass många moment i detta att jag inte kan ge något råd här.

Däremot tror jag att det mycket väl kan vara motiverat för dig, och andra i liknande situationer, att kontakta en oberoende rådgivare som kan hjälpa dig att få kontroll över situationen samt ta fram och hjälpa dig att genomföra en plan för vad som ska göras med konton, försäkringar, pensionslösningar och placeringar.

Fördelen med oberoende rådgivning är att råden helt och hållet utformas från vad som är bäst för dig, nackdelen är att råden inte betalas genom fond- och försäkringsavgifter. I ett fall som ditt brukar det vara ganska enkelt att räkna hem kostnaden – skillnader i avgifter m m kan  ganska snabbt bli rätt mycket pengar.

Det är tyvärr inte helt enkelt att hitta den typen av rådgivning i Sverige. Jag nämner förstås gärna Effektiv Förmögenhetsförvaltning (effektivff.se) där jag arbetar själv, men även t ex Kollberg & Enquist (koen.se) tror jag skulle kunna hjälpa dig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-01 klockan 16:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.