Hjälp med fördelning av indexfonder
Sök:

Hjälp med fördelning av indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Hjälp med fördelning av indexfonder

Hej.

Är nybörjare och vill komma igång med ett långsiktigt sparande 10+. Har kommit så långt att jag vill spara i indexfonder och har främst en fundering kring hur man bör fördela det på ett övervägt sätt.

Vad tänker ni om följande regionsfördelning och borde jag överväga att byta ut någon fond?

länsförsäkringar global 60%

länsförsäkringar tillväxt 20%

Spp aktiefond Sverige 20%

 

tacksam för alla typer av synpunkter

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du har en hög riskprofil i den fördelningen, så om det är ditt mål passar det. Jan rekommenderar en viss del räntor i sparande även på lång sikt, varför kan du läsa här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Oj, detta är så individuellt. Jag skulle inte sätta varken Sverige eller tillväxt på 20%.

Jag har själv en enkelare strategi. Jag kör 100% globala indexfonder, that’s it! Inget mer.

Jag har det mesta i SPP Aktiefond Global. Har lite pension i LF Global indexnära och SEB Etisk global index. I PPM har jag 100% AP7 Aktiefond.

Tycker det är skönt att inte behöva bry sig om fördelningar och ombalanseringar. Lätt att sälja av några procent om det skulle behövas utan att räkna om hur många procent av respektive fond som behöver säljas för att uppnå samma summa. Jag gillar också att jag kan dra igång småsparande, eller sätta in ett litet belopp. Det är också smidigt att kunna växla om till ränta om man vill skydda vid kraftigt fall.

De baktester jag gjort med olika fördelningar i en portfölj visar ganska ofta att det över tid är så liten påverkan att det inte är lönt att hålla på tycker jag.

Nä, är det ett så långsiktigt sparande som 10+ så skulle jag skicka in allt i en fond och det skulle bli SPP Aktiefond Global.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-16 klockan 17:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.