Hjälp med månadssparande
Sök:

Hjälp med månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex

ställde för sedan frågan: Hjälp med månadssparande

Hej Jan och läsare. Först och främst vill jag säga att din blogg och podcast är otroligt lärorik och inspirerade. Jag är ganska ny inom sparande i fonder/aktier.

Jag har några frågor jag skulle vilja ställa till dig och dina läsare. Uppskattar jättemycket om ni skulle vilja svara på dessa.

1. Finns det någon fördel att öppna konto hos flera banker? Till exempel ett isk konto hos Nordnet och ett hos Avanza?

2. Min plan är månadsspara 10% av månadsinkomst  följande:
– 2,5 % i lendify
– 2,5% i Avanza nybörjarportföljen(isk)
– 2,5 % i Avanza/Nordnet rikatillsammans portföljen (KP)
– 2,5 % på ett vanlig sparkonto

Mina mål med sparandet är pension, spara till min dotter samt en ekonomisk buffert för oväntade händelser. Tidsperspektiv är cirka 20+ år.

Låter det som en rimlig strategi eller finns det något som jag bör ändra?

Tack på förhand

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Nja, du får ju insättningsgaranti på två ställen så tänker du ha över 950 000 på vanligt sparkonto (ej fonder) är ju det en fördel. Handlar du aktier så dår du också gratis courtage tills du har 50 000 på avanza och 80 000 på nordnet. Värt några hundra om man inte gör extremt många affärer.

2. Sparar du på 20 års sikt kan och bör du ta mer risk, typ globalportföljen. Buffert på vanligt sparkonto, högst ränta just nu ger nordax: https://lekonomi.blogspot.com/2019/01/sparkonto-med-095-ranta.html.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Alex!

 1. Som ovan skrev så har du insättningsgaranti på båda bankerna. Men egentligen så ger det inte något att ha på två banker, använd den du gillar mest.
 2. Om du har en tidshorisont på 20 år+, så är risken i den portföljen för låg.
  Jag brukar rekommendera 10% av lönen i ett passivt sparande med 100% aktieexponering, detta ger pengarna en möjlighet till att växa på en sådan lång sikt. Detta skulle jag göra enligt Globala Barnportföljen (Länkar nedan).
  Sedan tycker jag att du ska lyssna på ett podd avsnitt som Jan har gjort angående ”Fyra-hinkar-strategin”, denna kan hjälpa dig att förstå hur du kan bygga upp ditt sparande (Länkar även denna nedan).

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar och tips. Om man använder sig av ”fyra hink” strategin för att strukturera sitt sparande, hur bör fördelningen mellan respektive hink vara för månadssparandet? Jag tänkte så fall bortse från hink 4 då jag inte har tillräcklig kunskap.

 

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Minst ca. 10% av din lön till den passiva hink, sedan resterande till buffert och mellanrisk jämt fördelat, tills dessa är fyllda. Sedan när bufferten är fylld så går det över till den passiva.
  Så har jag gjort och tycker att det funkar bra!

  Hink 4 antar jag du menar den passiva?
  Denna tycker jag verkligen inte du ska bortse från, den viktigaste av dom alla enligt mig.
  Läs denna artikeln som Jan har skrivit om Globala Barnportföljen för att lära dig mer!

  https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-19 klockan 23:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.