Hjälp med resonemang kring olika val - boende eller pengamaskin
Sök:

Hjälp med resonemang kring olika val – boende eller pengamaskin

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor T.

Den här artikeln publicerades 2017-06-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hjälp med resonemang kring olika val – boende eller pengamaskin

Hej!

Jag tog för ett år sedan examen och ska nu börja för första gången investera/spara pengar för framtiden. Min fråga är därför angående bostad som investering.

Står i en situation där jag inte vet var jag ska börja. Har en annorlunda situation: bor utomlands med bostad betald av min arbetsgivare (har därför låga utgifter) och ska börja spara. Som jag ser det har jag tre val.

 1. Köpa bostad i sthlm och hyra ut till en oskön ockerhyra (känns inte bra men så ser marknaden ut)
 2. Köpa nyproduktion i sthlm

Vid dessa två val skulle även en pengamaskin börjas efter köp men från scratch med mitt månadssparande.

 1. Skapa pengamaskin

Val 1:

Inkomst från hyresgäst: 70k per år efter betalt ränta etc. På fem år 350 k som tex kan investeras i lägenheten för att sänka lånedelen och därmed även risken av investeringen.

Val 2:

Investerar i bostad idag istället för om 2-5 år. Därmed kan jag låsa investeringen till dagens värdering. Om jag sedan säljer om tex 5 år vid område där tunnelbana har byggts så ser jag en värdehöjning i bostaden även om marknaden bara skulle hållas i dagens läge.

Jag får inte inkomsten från hyresgästen, men jag slipper allt arbete det innebär. Dessutom existerar den inte tills den är byggd, så risken för oväntade kostnader blir låg, även då den är färdigbyggd då den är ny.

TANKAR OCH ARGUMENTERING

 1. I första två valen har jag som jag ser det 3 milj investerade idag istället för imorgon (använder alltså lån som inv. med dess risk-reward).
 2. Då jag ser det som att man måste (tyvärr med dagens bostadspolitik) köpa bostad i Sthlm så är frågan snarare när du går in på marknaden och vilken resa du gör därifrån.
 3. Stockholm innerstad senaste 5 åren +56%
 4. Personligen tror jag att det är en bra investering i närförorterna där det byggs mycket idag på lång sikt. Det kan givetvis komma en nedgång, men med is i magen och om man har kraften att betala högre ränta så tror jag att man oavsett gör en bra affär på långsikt sikt genom att gå in på marknaden idag.

Vad tror ni?

Val 3:

Ta kontantinsatsen på 450k (-200k som för mig personligen är låsta i ett arv som ges när jag köper bostad) och börja en pengamaskin. Dvs 250k som skulle ge +117k vid utfallet +8% årligen under en femårsperiod. Det som ses är att jag får mer pengar i fickan genom att hyra ut en bostad i val 1. Dessa som även skulle kunna investeras i en pengamaskin istället för amortering.

Nu blev detaljerna rätt personspecifika i mitt inlägg ser jag, men generellt givet dessa tre val:

 1. Givet att man måste köpa bostad någon dag i sitt liv troligen, kan bostad ses som en bra investering?
 2. Vilket val skulle du rekommendera?

Tacksam för svar.

Mvh,
Viktor

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ber om ursäkt att jag är sen på bollen, men jag tror att sådana här val är svåra att avgöra från ett ekonomiskt perspektiv (som du dessutom har stenkoll på). Jag skulle nog försöka ta ett beslut utifrån ett energi-perspektiv. Vad skulle ge dig respektive kosta dig mest energi om du gjorde eller inte gjorde?

Det brukar hjälpa mig fatta kluriga ekonomiska beslut – som att köpa ett hus i centrala Malmö för dyra pengar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att tänka på om du hyr ut din bostad är om det går som privatuthyrning om du tänker hyra ut en lägenhet som du ”aldrig” kommer bo i under året. Går det inte som privatuthyrning så är det inte lika förmånligt att hyra ut.

Ta en titt på denna intervjun. https://rikatillsammans.se/tjana-pengar-bo-gratis/

Under 40kkr/år är ok samt om man bara hyr ut till studenter 10mån/år eller något sånt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ingenting är så robust och motståndskraftigt mot prisfall i denna världen som den svenska bostadsmarknaden. Jag tror att risken för att jorden blir träffad av en komet och splittar klotet på två delar är större än att en svensk bostad skulle falla med >1% i pris.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-16 klockan 09:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.