hjälp med sparande
Sök:

hjälp med sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrika

Den här artikeln publicerades 2017-06-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: hjälp med sparande

Hej

Jag har ett sparande på ca 250 000kr i LF bank med +61% värdeutveckling. Vissa av pengarna har sparats i ca 30 år. De är fördelade 1/3 räntefond (0,6 avgift), 1/3 aktiefond (1-1,6 avgift) samt 1/3 blandfond (0,9-1 avgift). Det är banken som har hjälpt mig med fördelningen då jag inte kan något själv och inte vill lägga ner någon större tidHar läst din blogg o blivit inspirerad att bli mer aktiv med mina sparpengar men vet inte hur jag ska göra. Är det värt att sälja mina fonder för att ist lägga upp någon av dina portföljer eller är det bättre att ha kvar pengarna som de är. Tänker att jag inte behöver röra pengarna inom en 5-årsperiod.tacksam för hjälp//Ulrika

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ditt sparande nu har tyvärr höga avgifter kombinerat med dåliga chanser till hög avkastning.

Om du sparar på lång/obestämd sikt rekommenderar jag 100 % aktier/aktiefonder. Det ger bäst avkastning i långa loppet. Om du föredrar fonder framför aktier så bör du satsa på indexfonder med låga avgifter, max 0,2 %.

Räntefonder ger väldigt lite. Om man sparar på kortare sikt bör man inte ha allt i aktier och då kan räntefonder vara ett alternativ. Men även där bör du hitta en fond med betydligt lägre avgift.

Blandfonder är en blandning mellan aktier och räntor. Jag tycker blandfonder bör undvikas. De är ofta dyra och ger mindre än aktiefonder. Om man vill ha en blandning mellan aktier och räntor kan man ordna det enkelt på egen hand.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, jag rekommenderar dig att strukturera om din fondportfölj. Den du har nu är mycket dyr helt i onödan. Men du säger att du har sparat i ca 30 år. Ligger dessa fonder i en vanlig depå? Då får man betala skatt när man säljer men det kan vara värt att göra det.

Länsförsäkringar (LF?) har egna bra indexfonder som är betydligt billigare än deras standardpakets-lösningar till kund typ blandfonder osv. Be dem ta fram dessa indexfonder så kan du t ex investera 50-60% i en globalfond, 20-30% sverigefond och resten i räntefonder, kanske 10-20%.

Deras indexfonder kostar ca 0,2% i förvaltningsavgift.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett bra och konkret svar! Ja, jag kommer måste skatta på hela vinsten om jag säljer men som du säger kanske det är värt det… ska boka en tid på banken (Länsförsäkringar) och hoppas på att jag får träffa nån kompetent person (eftersom jag själv inte kan nått) som kan hjälpa mig enl ditt råd ovan. Mvh Ulrika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika
 2. Vit pil

  Hej
  Ville återkoppla efter mitt möte med LF bankman. Han var väldigt tveksam till att jag skulle investera mina dryga 250 000 kr i indexfonder. Här är hans förslag till sparande:

  LF Global aktiv 30%
  LF Sverige aktiv 20%
  Fastighetsfonden 10%
  Nordea Strategi ränta 20%
  Handelsbanken Nordisk småbolag 10%
  Småbolag Handelsbanken 10%

  Alla ovanstående har väldigt hög förvaltningsavgift, ca 1,20-1,60 vilket bankmannen tyckte var värt pengarna eftersom det sitter någon och placerar om pengarna/korrigerar både i uppgång och i nedgång.

  Skulle gärna vilja ha din åsikt gällande detta placeringsförslag?

  mvh
  Ulrika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ulrika

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-11 klockan 09:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.