Hjälp med Sparkapital
Sök:

Hjälp med Sparkapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Hjälp med Sparkapital

Hej jag vill ha lite åsikter kring min situation.

jag är 30 år, singel utan Bostadsrätt (inget intresse för det just nu). Jag har sparat ihop 300 000 kr, är lite lätt neurotisk i tanken att bli utan jobb och bli pank.

har sparat enligt nybörjarportföljen sen 3 år tillbaka och fixat en avkastning på 50 000 kr (30 000kr) efter jag bestämde mig för att gå likvid i maj. Jag har varit länge beslutet att ha 1 års utgifter, säkert besparat. Men jag inser att i min sits så är det hyffsat osannolikt att jag behöver har 180 000 kr i 20/80 % då jag risken att jag behöver alla pengarna är mindre än att jag går miste om en massa avkastning.

så jag tänkte att sätta 150 000 kr på Lysa 60/40 (Nybörjarportföljen) sen har jag avvarat 50 000 kr som ska va högrisk( pensionsparande) som jag fundera på Lysa 90/10. filosofin är att jag är mer inne på avanza regelbundet än Lysa och då blir jag inte lika stressad om pengarna ligger hos Lysa.

sen har jag läst mycket med Hedgefonder och Makroekonomi, och har bildat en uppfattning om att Guld kommer bli starkare närmaste åren därför vill jag investera 50 000 kr i bullionvault ( buy to Hold)

sedan eftersom som mitt intresse i enskilda aktier har ökat senaste året så vill jag ha mitt ( Lekkonto) som jag kan sätta fritt. Avslutningvis spara upp mitt sparkonton med 50 000 kr (ca 2-3 månaders utgifter)

jag vill gärna höra åsikter, både kring om jag ska börja investera inom en 1 års period eller mer/mindre.

samt om ”jag är helt ute och cyklar” då jag känner att med min ålder känns de lite väl låg risk att börja med ”bufferthinksmodellen” vid min ålder och mål.

Tack på förhand Per

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

Att ha en buffert har ingenting med ens ålder att göra, bufferten ska kunna täcka oförutbestämda utgifter som kan dyka upp i ens vardag, detta är verkligen något man bör ha för att inte behöva plocka från en portfölj när det väl behövs. Men att ha 180 000kr i buffert låter väldigt mycket, 50tkr räcker nog gott och väl om du inte äger en bostadsrätt eller så.

Man investerar exakt som man vill, tycker det är nog så bra att du kommer igång med investeringar och börjar få pengarna att växa, så inte för att styra dig åt något håll men kolla gärna på ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att bygga upp en ekonomi som tål svängningar i ens ekonomi och där du kan spara i olika tidshorisonter.

Tycker iaf att du har bra grundtankar, kör på!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-23 klockan 17:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.