Hjälp mig med min fonduppdelning
Sök:

Hjälp mig med min fonduppdelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hejtjej

ställde för sedan frågan: Hjälp mig med min fonduppdelning

Jag är 21 år gammal, och relativt ovetandes om allt som har med fonder och nedgångar att göra. Jag har lyckats sparat ihop 350 000kr sedan studenten och investerat 310 000 kr i fonder (jag fick hjälp med det av en bankkvinna)  nu till saken. Jag har totalt 150 000kr i två globalaktiefonder med hög risk + 2 fonder till med ungefär 80 000kr och lite lägre risk (resten av pengarna har jag i en ”trygg” fond) Jag har under dessa 2 dagar gått från  att ha ungefär + 30 000 till – 5000kr på mina globala fonder. Är jag dum som har kvar pengarna i dem/så mycket av mina pengar? Eller bör jag sälja av de 150 000kr och lägga in i en mer säker räntefond tycker ni (trots att jag förlorar pengar på det)? Vad tycker ni? Bör jag fördela om?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du måste fråga dig om du behöver sälja fonderna inom 5 år. Är svaret ja skulle du inte ha dem i fonder alls. Är svaret nej så är det lugnt. Fonderna kommer att återhämta sig.

Det generella svaret är:

Behöver du inte sälja inom 5 eller helst 10 år. Satsa på Avanza global som är en bred global indexfond med marknadens lägsta avgift.

Behöver du sälja inom 5 år. Sätt in pengarna på ett vanligt bankkonto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ditt svar! Jag tänker att jag inte vill sälja inom 5år. Samtidigt oroar jag mig. Tänkt om jag helt plötsligt har förlorat nästan 100 000 kr? Att sälja av alla fonder, vänta tills hypen i media lagt sig och då investera igen, är det vettigt? Min känsla är att nedgångarna kommer hålla i sig på grund av spridningarna. Snart drabbas väl USA också och medias rapportering lär göra att det kan krascha i månader. Jag vet inte riktigt hur allt funkar.. men är det ett alternativ att plocka ut allt och investera igen när den börjar öka lite/lugna ned sig? Värt att nämna är att jag haft mitt fondsparande i 6 månader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hejtjej
 2. Vit pil

  Bra svar!

  Pengar som investeras på börsen ska inte behöva användas på minst 5 år men gärna 10 år, på så sätt ska inte din investering och dess rörelse påverka din privata ekonomiska situation.
  Har du byggt upp din ekonomi på det sättet så kan du då vid dessa tillfällen sitta lugnt och fortsätta investera för framtiden!

  Kolla gärna in artikeln ”Fyra-Hinkar-Strategin” om hur du kan bygga upp din ekonomi för att ha en trygghet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har pengar i globalfonder om 150 + 80 tkr = 230 000 kr.  Placera om de pengarna i Avanza Global.

Du skriver att du har resten dvs 310 – 230 tkr = 80 tkr i en trygg fond. Placera om de pengarna Avanza Global om du tror att du inte behöver dem inom 5 år, annars sälj fonderna och sätt in pengarna på ett vanligt bankkonto.

Visst ..dina fonder har gått ner men du behöver inte oroa dig …dom kommer att gå upp igen. Uppgången blir dock långsammare än börsfallet. Man brukar beskriva det som att börsen åker hiss ner och går i trappa upp.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-29 klockan 12:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.