Hjälp mig strukturera upp en bra fondfördelning!
Sök:

Hjälp mig strukturera upp en bra fondfördelning!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nisse

ställde för sedan frågan: Hjälp mig strukturera upp en bra fondfördelning!

Hej!

Jag har precis börjat spara och skulle behöva hjälp och åsikter om min fördelning av fonder i mitt passiva långtidssparande. Som det ser ut just nu så har jag 3 fonder:

Länsförsäkringar global indexnära = 45 %

SEB Sverige indexfond = 30%

Swedbank robur acces asien. = 25 %

Det är en skev fördelning, Detta på grund av att jag precis börjat månadsspara, så det handlar om små belopp. Målfördelningen är jag lite osäker på, men tänker väl något i stil med 60 % globalt, 20 % sverige , 10 % tillväxtmarknad och ytterligare 10 % på småbolag. Detta är dock inte ”säkert” eller bestämt, så därför gör jag denna post för att be om råd. Mina frågor är då följande:

1.  Vilken småbolagsfond ska jag välja? Om man tänker t ex AMF aktiefond småbolag så är ju den sverigebaserad, blir det mycket överlapp med SEB sverige indexfond eller har den sistnämnda mest större bolag? Det klassiska att man ska ha 20 % sverige, bör dessa 20 % inkludera småbolagsfonder som baseras i sverige?

2. Lite samma fråga som ovan, men om jag tar något investmentbolag t ex spiltan aktiefond investmentbolag, bör även det räknas till sina 20 % sverige?

3. Kom gärna med fondförslag och fördelningsförslag!

 

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Seb Sverige innehåller redan alla svenska småbolag du behöver i rätt fördelning (marknadsviktat).

14,5% småbolag och 6% mikrobolag.

Visst du kan övervikta svenska småbolag om du vill men då ökar du både risken och kostnaden eftersom Amf småbolag är dyrare än seb fonden.

Jag har själv 20% Sverige och har både stora och små svenska bolag och Investmentbolag inom de 20%

jag har 85% seb Sverige och 15% spiltan. Eller då 17/3 på totalen =20%

anledningen till att jag bara har 15% spiltan är för att investor och industrivärlden är 53% av fonden och du redan har 5% investor i seb Sverige index. Samt ju större andel spiltan du har ju mindre andel småbolag får du. (Vet att investmentbolagen  innehåller en del onoterat)

Det gör då att investor blir överlägset det största innehavet på 8%. Sen Atlas Copco på 5,4%, industrivärlden på 3,9% och Volvo på 3,5% osv. En större vikt av spiltan fonden gör att investor får en oproportionerligt stor del av sverigeinnehavet tycker jag. Men det där är väl upp till var och en att avgöra.

 

kör man tex 50/50 seb/spiltan får man 15,5% investor. 13% industrivärlden. 3,2% Atlas. 2% Volvo osv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din kommentar!

  Har du / ni några fondförslag utöver dom jag nämnt att jag äger?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaret!

Anser du att dom tre fonderna jag har är tillräckligt då? Skulle gärna ha lite tips på fonder som passar in utan att det blir för mycket överlapp i innehav.

 

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nisse!

  Eventuellt att du ska byta ut din Asienfond mot en Emerging markets?
  Antingen, Avanza Emerging Markets eller LF Tillväxtmarknad Indexnära. Detta för att få lite mer spridningen över världen och inte endast i asien.

  Resten ser bra ut!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jag personligen skulle ha lagt till guld i portföljen minst 20%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-06 klockan 20:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂