Hjälp oss att komma igång!
Sök:

Hjälp oss att komma igång!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Hjälp oss att komma igång!

4-hink principen förvirrar. Hjälp någon.

1) Buffert = målsparande (resor) och ”oh shit” pengar? 3 -4 månadskostnader, jag är inte med på räkneexemplen men minus fasta intäkter men gissar att jag skulle hamna på 30-50 000. På sparkonto med insättningsgaranti. Min man kommer att detsamma, dvs totalt 60-100 000kr. Verkar det för mkt/för lite? Vi båda får ut ca 28000/pers efter skatt.

Jag och min man bor i bostadsrätt men letar efter hus, räknar med att vi flyttar inom 1-2år. Var är det bäst att sätta in insatsen (det vi har än sålänge). På seperat buffert? Sparkonto m såg hög ränta som möjligt eller Lysa 100/0? Vad skulle ni gjort? Skulle ni månadssparat hit?

2) Är det generellt bäst att hålla ens sparande separat eller bör vi upprätta gemensamma portföljer/hinkar och månadsspara till dessa?

Tacksam för svar!

Mvh

Carro

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Caroline!

  1. Bufferten ser jag inte som målsparande, utan endast som ”Oh Shit” pengar och använder den hinken till löpande kostnader. Absolut går det att ha målsparande som resor i bufferten också, men då bör du ha koll på hur mycket av bufferten som är månadssparande.
    Ni skulle även kunna öppna ett till sparkonto som är till för resor mm varje år, jag själv gillar att ha det mesta uppdelat, gillar när det är överskådligt!

    Om det är endast 1-2 år till bostadsköpet så skulle jag rekommendera sparkonto med insättningsgaranti, finns ingen anledning att riskera dessa pengar på börsen! Jag skulle även ha månadssparat hit tills kontantinsatsen är så stor jag skulle vilja ha den.

  2. Buffert och målsparande tycker jag fungerar att ha gemensamt, däremot så tycker jag att man ska skilja på sitt långsiktiga sparande (Hink 3-4) och även mellanrisk (hink 2), detta för att juridiskt så blir det rätt i form av att ni äger era egna pengar. Ni kan inte ha ett ISK tillsammans och därför måste det då stå på en utav er, juridiskt är det då den personens pengar.
    Jag har svårt att se någon vinning i att spara på samma konto, någon annan som kanske har ett argument för det?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-16 klockan 22:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.