Fem nybörjarfrågor om sparande till mina vuxna barn
Sök:

Fem nybörjarfrågor om sparande till mina vuxna barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marina

Den här artikeln publicerades 2017-04-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fem nybörjarfrågor om sparande till mina vuxna barn

Jag behöver råd då jag är novis men håller på att sätta mig in i detta med Nordnet och handel. Tacksam för svar på mina dumma frågor…

 1. Bör jag tipsa mina barn (20 och 22) att flytta pengarna på bankens sparkonto till isk på Nordnet?
 2. Kostar det något att ta ut pengarna från isk om ca 5 år?
 3. Sätta in klumpsumma på 50.000kr eller mer/ mindre?
 4. Placera i Indexfonder samt Investmentbolag då de är nybörjare?
 5. Mest fördelaktigt att spara i Nordnet eller på banken?

Barnen har tid på banken nästa vecka och jag vill kunna råda dem rätt så inte banken ”lurar” dem att sätta allt i deras fonder/aktier.

Tack på förhand!
Marina

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det enda som jag skulle vilja komplettera Martins svar med är:

 • Jag skulle inte ta så mycket som 30 procent i svenska indexfonder då vi är ett relativt litet land börsmässigt (ca 0,8 % av världstotalen), hellre då mer i det globala

samt så driver jag tesen om att kunskap, självförtroende och erfarenhet är minst lika viktigt som pengarna – kanske till och med viktigare. Jag tror att speciellt med barn så handlar om att ge dem förutsättningarna att få lyckas själva. Det handlar om att lägga ut brödsmulor med spår och bygga vidare på det som de är intresserade av.

Att prata pengar med sina barn är långt mer viktigare än att ge dem pengar.

Kommentera

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Marina,

 1. Pengarna bör inte ”sitta stilla” på ett ISK då man betalar en schablonskatt på alla pengar som finns där. På t ex. Nordnet får man tillgång till courtagefri handel upp till 80 000:-, vilket är extremt fördelaktigt för sparande.
 2. Det kostar ingenting att ta ut pengar från ISK, det kostar i form av en schablonskatt varje år dock.
 3. Beloppet spelar ingen roll, se till att ha en lagom stor buffert bara. Men du kan börja med ett mindre belopp i vart fall för att vänja er.
 4. Låter som väldigt bra val för en nybörjare, kika gärna lite på t ex. Nybörjarportföljen för att få ett lite säkrare upplägg (även om det inte är så fördelaktigt att ha t ex. ränte-/obligationsfonder i dagsläget). Om du vill att de ska lära sig lite om aktiehandel så kan de få ett litet belopp att ”utbilda” sig med i ett annat ISK (det är gratis att ha flera ISK).
 5. Det är definitivt fördelaktigt att spara hos Nordnet (förutsatt att du menar spara som i att investera, det är ingen ränta på Nordnets konton), du får billigare courtage (förmedlingsavgift för att få köpa t ex. en aktie) och tillgång till billigare och bättre fonder.

Jag skulle tipsa om att lägga upp sparandet ungefär som:

 • 30% svenska indexfonder
 • 30% globala indexfonder
 • 20% ränte/obligationsfonder
 • 15% investmentbolag (finns t ex. Spiltan Investmentbolag, en fond för investmentbolag)
 • 5%   lekpengar där de kan lära sig (kan vara mindre än 5% om det handlar om stora belopp, det räcker med 2000 kr)

Banken kommer i sin tur att tipsa om de upplägg som de tjänar mest på, om man ska ha några fonder hos storbankerna så måste man ha benkoll på avgifterna. T ex. en vanlig svensk indexfond kostar hos Nordea 0.4% i avgift medan den finns för 0% på Nordnet. Det är kanske inte mycket pengar, men det äter upp den långvariga ”ränta på ränta effekten”.

Martin K.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hjärtligt tack för svar och tips Martin! Tar det med mig :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marina
 2. Vit pil

  Jättebra svar Martin. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-07 klockan 09:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.