Hjälpa förälder med ekonomisk situation/eget pensionssparande (små marginaler)
Sök:

Hjälpa förälder med ekonomisk situation/eget pensionssparande (små marginaler)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Undrande

ställde för sedan frågan: Hjälpa förälder med ekonomisk situation/eget pensionssparande (små marginaler)

Hej!

Jag försöker lägga upp en strategi för hur jag kan hjälpa min mamma kring hennes ekonomiska situation, samt försöka inspirera henne att investera en del av sin lön till framtida pension. Jag skulle behöver hjälp att tänka kring detta.

Bakgrund:
Min mamma, som det gäller, är 58 år, ensamstående och låginkomsttagare,  jobbar 50 procent (resten av inkomsten täcks upp av försäkringskassan). Osäkert om hon kommer att kunna jobba hela vägen till och med 65 år, beroende av hälsotillstånd. Hon har varit sjukskriven i längre perioder sedan hon var 40 år.

I nuläget har hon ingen direkt buffert och ämnar köpa en ny bil för ca 60000 kr i (ca 40000 kr finns redan) inom de närmaste 6 månaderna. Omkostnader för bil är generellt en stor utgiftspost, men som hon är beroende av för att ta sig till sitt jobb. Bor i hyresrätt. Hon bör ha möjlighet att lägga undan ca 1500 kr i månaden, när pengarna till inköp av bilen är säkrade.

Jag har själv hyfsad koll på olika portföljvarianter, 4-hinkar strategi, med mera (jag har eget fondsparande). Men jag har väldigt svårt att reda ut om vart man ska ”lägga krutet” när det gäller min mammas ekonomiska situation. Och om sparande i aktiefonder/räntefonder typ ”nybörjarportföljen” överhuvudtaget är lämpligt att börja med i nuläget.

Frågor
Hur tänker ni kring ovan:

 • Är det bara sparande till buffert som gäller innan aktiefonder/eget pensionssparande överhuvudtaget kan blir aktuellt? (En buffert på säg 36000 kr kommer ju trots allt att ta 2 år att spara ihop till)
 • Eller skulle ni föreslå buffersparande och investering i aktiefonder samtidigt?
 • Eller.. är det bättre att jag själv bidrar ekonomiskt när min mamma är i behov att större framtida inköp än att hon lägger ”småsummor” på aktiefonder (och att hon istället satsar på buffertsparande helt och hållet) Subjektiv fråga så klart, men nyfiken kring hur andra med föräldrar som är låginkomsttagare och kommer få en låg pension tänker kring detta.
 • Övriga tankar eller strategier?

Tacksam för input/reflektioner :)

Mvh
Undrande

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan bara tala för mig själv hur jag har gjort, liknande situation med min svärmor. Jag köpte bilen, eller rättare sagt köpte en ny och förklarade för svärmor att den gamle (som bara var fem år gammal) ville vi ha kvar pga dragkrok och det då var lika bra att hon kunde köra den för annars bara står den på gatan så kan vi låna den när vi behöver dra släp.

Visst  ett dåligt svepskäl. Men har man inkomster i den klassen så skulle jag inte chansa alls. In med all sparande i en bank  finns mindre banker som ger pytteliten ränta, kolla bara så den omfattas av statliga bankgarantin.

Har du den ekonomiska möjligheten så tycker jag du sponsrar din mor med vad hon behöver.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Svårt att säga. 7 år är kort sparhorisont för pensionssparande. Jag hade nog skapat två portföljer. En för pensionen och en för bufferten.

Buffert: 20% globalfond, 80% AMF Räntefond Lång (kanske lite på bankkonto också). Den portföljen fungerar som en hedgefond. Den går plus oavsett konjunktur (åtminstone har gjort historiskt).

Pension: samma fonder fast 50/50.

Rent matematiskt blir det 35% globalfond 65% AMF Räntefond Lång om man slår ihop båda portföljerna.

Börja med att spara hälften i ena och häften i den andra tills en önskvärd buffert har uppnåts. Sedan allt i pensionsportföljen. Rebalansera portföljerna varje år.

Det är förstås bara ett förslag och jag är intresserad av vad andra här har att säga om det. Det kluriga här är att din mamma inte vet när hon ska gå i pension och hur stor buffert hon behöver (?). För övrigt tycker jag du ska hjälpa mamma oavsett. Du skulle kunna hjälpa henne med pensionsportföljen nu direkt så att den hinner växa under tiden.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, den är kanske konservativ. Det är ganska individuellt hur mycket risk man tål rent psykologiskt. 50/50 har ändå presterat ganska bra historiskt t.e.x. kolla in Swedbank Robur Access Mix.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack alla för kloka tankar och input! :) Det ger mig en en del att fundera på. Det lutar åt att jag kommer rekommendera min mamma en mix av både buffertsparande och pensionssparande samtidigt, via t.ex. avanza el lysa (men ev. med lite större summa insättning på buffertkonto initialt). Sedan tänker jag att jag får bidra vid behov långsiktigt, tex vid större inköp. Men en stor del av detta är just att jag vill att mamma kommer igång själv, utifrån de förutsättningar som finns, med att planera sin ekonomi, skapa ett genomtänkt sparande och kan få en liten avkastning över tid också :)

Allt gott

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-15 klockan 19:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.