Hjälpa gammal förälder med Robur-fonder
Sök:

Hjälpa gammal förälder med Robur-fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oliver

Den här artikeln publicerades 2017-07-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hjälpa gammal förälder med Robur-fonder

Hej!

Min 83-årige far har sedan länge några fonder via Swedbank Robur, och vill tyvärr inte övergå till Avanza, Nordnet eller annat. Jag undrar om det inte vore lämpligt att åtminstone minska ner på innehavet i Swedbank Robur Allemansfond Komplett, då denna ”globala” aktiefond dels har en relativt hög förvaltningsavgift (1,25 eller 1,45 beroende på källa) och placerar hela 32,2 % i Sverige. För att inte utlösa alltför mycket reavinstskatt på en gång, tänker jag att man kanske i år och nästa år kunde flytta över lite från Allemansfond Komplett till Access Global (0,50 %) eller möjligen Globalfond Mega (0,75 % – men med betydligt bättre historik än ganska nya indexfonden Access Global). Min far är för övrigt mycket vital, och hans far & farfar blev uppemot 100 år – så det kan kanske ändå vara vettigt att ha en viss andel i aktiefonder, men säg till om du/ni tycker annorlunda. Tilläggas kan, att far redan för 1-2 år sedan flyttade över visst innehav från Allemansfond Komplett till Räntefond Kort Plus för att säkra upp något.

I dagsläget ser min fars innehav ut enligt följande:

36 % – Swedbank Robur Allemansfond Komplett
16 % – Swedbank Robur Access Mix (50 % aktier och 50 % ränta – men 95,6 % i svenska papper)
23 % – Swedbank Robur Räntefond Flexibel
25 % – Swedbank Robur Räntefond Kort Plus

Vore mycket tacksam för respons på hur denna portfölj möjligen justeras en aning.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att göra en bra fördelning mellan Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Swedbank Robur Access Asien och någon räntefond samt sparkonto med, i dessa lågräntetider, någorlunda bra ränta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eriksson, tack för dina utmärkta förslag (äger själv två av nämnda fonder)! Dock verkar det som om pappa trots allt vill fortsätta att vara (enbart) Swedbank-kund, så därav är det tyvärr enbart Robur-fonder som gäller.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Allemansfonder ska man undvika. Dyra och rätt meningslös avkastning.

Robur har en del indexfonder, så om han verkligen inte vill flytta sitt sparande kan han ju satsa helhjärtat på indexfonder och räntefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spiltan och Asien finns. Länsf kan han ju fråga om de vill ha i utbudet, men de vill nog hellre sälja sin egen index global. Här är deras fondutbud https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/fonder/fondlista/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Aha, jag hade faktiskt inte koll på att Swedbank-kunder (numera) även kan välja t.ex. Spiltans fonder. Tack för detta tips! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-23 klockan 15:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.