Höga avgifter för portföljerna 2020
Sök:

Höga avgifter för portföljerna 2020

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katarina

ställde för sedan frågan: Höga avgifter för portföljerna 2020

Hej!

 

Jag har lagt märke till att flera av fonderna som rekommenderas i Globala barnportföljen har höga avgifter än vad ni rekommenderat tidigare fonder ska ha.

Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1  Avgift 0,68

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indxnära A Avgift 0,50

 

Hur resonerar ni ? Är det inte bättre att välja fonder med låga avgifter ?

 

Tack för en fantastisk och lärorik blogg!

Jag har blivit familjens ekonom efter jag började följa er :)

 

Mvh

Katarina

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Handelsbanken-fonden är den billigaste globala småbolagsfonden som finns att tillgå, alternativet är att inte ha med globala småbolag.

Länsförsäkringar-fonden är bland dom billigaste när det kommer till tillväxtmarknader, Avanza Emerging Markets är billigare men den kan bara köpas på Avanzas plattform.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Som komplement till Sensinis svar kan man även säga att avgiften skiljer beroende på om man bara kollar förvaltningsavgiften eller även inkluderar transaktionsavgifterna som tenderar minska med fondens storlek. Därför lägger jag inte så mycket tid vid det senare då de tenderar att stabiliseras.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

handelsbankens fond är fruktansvärt dyr, men det är som sagt den billigaste fonden som följer globala små och medelstora bolag. du får en del dubbelexponering mot medelstora bolag jämfört med en global storbolagsfond. men de kompletterar varandra ganska bra.

har du 86% avanza global + 14% handelsbanken gl småbolag betalar du samma avgift i kronor för båda fonderna.

andel                      kostnad
86%   86 000 kr      0,11%   94,60 kr
14%   14 000 kr      0,68%   95,20 kr
________
100 000 kr

men det är som är det viktigaste är vad hela portföljen kostar. denna portföljen skulle landa på totalt 0,19% vilket ligger väl i linje med max 0,4%

sen är frågan om det värt att dubbla kostnaden för att lägga till småbolagen? kommer den fonden överprestera globala storbolag över tid? det får tiden utvisa.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-10 klockan 19:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.