Höga avgifter på mitt fondkonto, vad göra?
Sök:

Höga avgifter på mitt fondkonto, vad göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara Larsson

ställde för sedan frågan: Höga avgifter på mitt fondkonto, vad göra?

Hej!

På Swedbank har jag 120 000 kronor placerade på ett fondkonto i 5 olika aktiefonder. Dessa har jag haft sedan år 2004 och har aldrig rört dem. Jag kan behöva använda dessa inom en snart framtid (6 mån – 2år) till kontantinsats. Jag är medveten om att det är väldigt höga förvaltningsavgifter vilket gör att jag känner att jag måste göra någonting.

 • Swedbank Robur Allemansfond Komplett, 1,25% avgift
 • Swedbank Robur Asienfon, 1,42% avgift
 • Swedbank Robur Ny teknik, 1,25% avgift
 • Swedbank Robur Småbolagsfond Europa, 1,25% avgift
 • Swedbank Robur Technology, 1,25% avgift

Vad ska jag göra? Ha det kvar som det är eller föra över dem till ett ISK och placera i fonder med lägre förvaltningsavgift eller till en fondrobot? Jag är nybörjare och inte jätteinsatt men försöker lära mig och ta tag i mitt sparande.Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du ska använda dem inom 6mån -2 år så rekommenderar  jag starkt att du tar ut allt och lägger på ett sparkonto med ränta, tex nordax med 0,95% ränta. Du ska inte ha några aktier eller aktiefonder på så kort sparhorisont!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med Johan!

  Pengar som ska användas inom två år bör inte ha aktieexponering, i värsta fall så så förlorar du över 50% och tar 10 år att få tillbaka beloppet, inte så kul om man har tänkt att köpa en bostad då.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Okej tack för svar!

  1. Hur går jag tillväga med att flytta pengarna från mitt fondkonto till ett sparkonto i en annan bank? Swedbank ger ingen ränta på sparkonto så då vill jag gärna flytta till en annan bank som har det.

  2. Säljer jag av fonderna en och en?

  3. Kostar det något att flytta från fondkonto till ett sparkonto i annan bank?

  4. Kommer jag behöva ha med denna flytt i min deklaration?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 3. Vit pil

  Dessa frågor skulle jag med vilja ha svar på.
  Tack på förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tina
 4. Vit pil

  1. Lägg över pengarna till ditt lönekonto eller annat sparkonto i din bank, öppna ett konto hos Avanza eller någon annan med ett bra sparkonto. Sedan gör du en överföring till det bankkontonumret.

  2. Sälj av allt och gör en ny fondportfölj efter ditt nya sparande i din nya bank, du kan t.ex sälja allt och göra en ISK-flytt genom din nya bank (du ber t.ex Avanza att flytta över ditt ISK till dom).

  3. Du kan inte flytta från ett Fondkonto till ett Sparkonto i en annan bank, isåfall måste du flytta antingen från ett ISK till ett ISK eller sparkonto till sparkonto.

  4. Försäljningen av fonderna kommer att finnas förtryckta i deklarationen, du behöver bara dubbelkolla att det stämmer. Själva flytten så kommer inget att komma upp i deklarationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Tack för hjälpen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-18 klockan 15:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.