Är det här en högrisk-portfölj?
Sök:

Är det här en högrisk-portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christer

Den här artikeln publicerades 2017-06-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är det här en högrisk-portfölj?

Funderar på att flytta sparkapital till indexfonder. Det verkar vettigt. Samtidigt är jag lite orolig att det verkar ha gått ”lite för bra” för många av dessa.

Min tanke so far:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära 30%
 • Spp Aktiefond Global 10%
 • Dnb Global Index 10%
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%
 • Avanza Zero 10%
 • Swedbank Robur Access Asien 10%
 • SPP USA 10%

Min fråga: är detta en högriskportfölj?

Om svaret är ja vad skulle du spontant sätta den på en skala 1-10? 1 = mycket låg risk. 10 = mycket hög risk. Jag är medveten om att mitt upplägg inte är helt by the book då jag uteslutit kort- långa räntefonder osv.

Mycket tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har ju 50% globalt vilket är bra. Men för att förtydliga ; att ha globala fonder betyder inte automatiskt att man sprider risken optimalt i sin portfölj, risken finns där ändå.

Möjligtvis att du lagt hela 20% på Spiltan (högre riskprofil än en vanlig indexfond) och 10% Avanza (väldigt smal sverigefond = högre risk) = 30% svenska fonder. USA fonden förstår jag inte riktigt, du har en övervikt i USA i dina globala fonder så det känns lite kaka på kaka.

Att du inte har några räntor i portföljen ökar risken också, men i överlag skulle jag inte kalla din portföj för en högriskportfölj. Jag skulle tippa på att din risknivå ligger på runt 7 eftersom du har rätt mycket Sverige och Spiltan som har en större riskprofil.

Hade du lagt det mesta i den svenska delen hade risken varit avsevärt högre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej John,

  Tack för ditt svar.

  Egentligen är jag lite tveksam till flera globalfonder, hur ser du på det? Kan man inte lika gärna lägga 50% i Länsförsäkringar Global Indexnära?

  Har du eller någon annan förslag på andra fonder som kan vara värda att beakta skulle det uppskattas.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
 2. Vit pil

  Jo, det kan man göra. Men merjobbet med två globalfonder är ju marginellt tänker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack Jan! Det enda som oroar mig lite är att de flesta globala indexfonder verkar ha gått så mycket bättre än väntat. Många ligger på 25% av årsbasis hitintills. Ser vi på Sverige så ligger Spiltan Aktiefond Investmentbolag upp snart motsvarande 52%. Det är så klart frestande att ha en lite större andel där men som sagt – är ingen expert – men borde inte ovan vara en indikation på att det kanske snart kommer en nedgång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
 4. Vit pil

  Ja, en nedgång kommer ju att komma, problemet är ju att ingen vet när. Man brukar säga att mer pengar har förlorats på att försöka tajma marknaden än att vara i den och följa med på nedgångarna (och de efterföljande uppgångarna). Jag ser det inte som någon anledning till att göra ändringar i portföljen eftersom statistiskt sett förlorar man mer på att försöka förutsäga framtiden, vilket faktiskt inte går.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Christer.

 

Först måste man definiera ”risk”. Många ”experter” pekar på volatilitet som måttet av risk. Jag tycker det missvisande eller rent ut sagt felaktigt. Risk är lika med graden av portföljens exponering mot ett enskilt innehav och sannolikheten för varje enskilt innehav, underliggande tillgång, att gå i konkurs. Frågan du därför bör ställa dig är: om någon av de enskilda innehaven går i konkurs eller på annat sätt försvinner med dina pengar, hur okej är du då med risken att förlora hela din allokeringsprocent? Om man inte vill riskera att förlora mer än 10% av sin portföljs marknadsvärde i ett enskilt innehavs undergång. Ha då inte mer än 10% i varje enskilt innehav.

Låt oss se nyktert på värdepappershandel. Värdepapper som anses vara AAA kan väldigt snabbt vara det direkt motsatta. Allt kan krascha. Exakt allt. Väldigt snabbt. Utgår man ifrån den tankegången, då återstår egentligen bara frågan om exponeringsgrad. Graden av volatilitet är skit samma eftersom man rebalanserar ut svängningarna. Givetvis är låg volatilitet med en tydlig, långsiktig trend uppåt (eller nedåt om man blankar eller köper säljcertifikat o dyl) idealt, men en högre volatilitet med sidledes trend är inget att oroa sig över. Exponeringsgraden, där kan du hantera din risk markant. Resten är bara en fråga om att rebalansera portföljen så att exponeringsgraden inte sticker iväg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-21 klockan 10:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.