Höjd inflation - en trolig risk?
Sök:

Höjd inflation – en trolig risk?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wilhelm Merisaari

ställde för sedan frågan: Höjd inflation – en trolig risk?

Hej! Jag diskuterade med en vän om inflationsläget och risker som kan komma att uppstå nu när massor med pengar pumpas in till bolag i form av stödpacket etc, en generell hög belåning typ överallt och minskad konsumtion.

Bolagen på börsen har ju återhämtat sig kraftigt men vad händer nu när rapporterna börjar trilla in som med största sannolikhet kommer visa negativa resultat för en större mängd bolag…

Är det någon med lite mer kunskap som kan spinna vidare på huruvida detta är en potentiell risk eller ej?

Vid en höjd inflation pga ovanstående eller andra orsaker så är min uppfattning att det är bra att låna pengar till bostad eftersom inflationen ”äter upp” summan som ska betalas tillbaka samt att äga guld.

Räntor har ju historiskt setts som en bra krockkudde i portföljen (hink konceptet) men gäller det fortfarande med dagens ränteläge? Jag tänker att arbetslösheten ökar, lågkonjuktur och hög belåning gör att det är svårt att skruva upp räntorna och därför gör räntor mer eller mindre värdelösa att äga?

Just nu fortsätter jag att månadsspara som vanligt men jag har däremot valt att sälja av/hämta hem vinster för att säkra upp kontantinsatsen inför ett bostadsköp :)

 

Mvh

Wille

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Wilhelm!

Som du säger i sista stycket så är det väl jättebra att du har sålt om du ska köpa en lägenhet i närtid, då har pengarna ingenting på börsen att göra.

Sedan så är det många frågor och tankar du har så jag skriver lite kort hur jag tänker iaf angående börsen.
Börsen är en marknadsplats som ska spegla framtida vinster i bolag, nu under Corona så började vi med en nedgång för att man förstod att detta skulle påverka bolags vinster framöver. Detta är nu inräknat och börsen har garanterat inte glömt detta utan mer att man tittar förbi de kvartalen som kommer nu och fokuserar på det istället.
Så kvartalen som kommer nu kommer nog ändå att skaka börsen lite och vi kommer se en mer volatil marknad framöver, men just att det kommer mindre vinster eller till och med förluster vet redan marknaden om.

Som du säger så är lån bra när inflation sker och att vi trycker pengar i Sverige och även övriga världen bör påverka inflationen, även om vi inte har sett det så mycket än.

Räntor är svårt just nu eftersom vi har så låg ränta redan, isåfall är det korta räntor som eventuellt kan avkasta något just nu.

Hoppas detta hjälpte lite av dina tankar iaf!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

tror du på inflation ska du äga realränta och råvaror/fastigheter/mark. vill du öka risken så kan du låna för att köpa dessa tillgångarna

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag tror inte på inflation inte ens på lång sikt ,pengar som pumpas in i systemet är nödvändigt för att få igång konsumtion och försöker höja inflationen , Japan har gjort detta i 20 år och deras inflation fortfarande är 0 ,det är inte pengarna som bidrar till inflation det är räntorna på pengar men räntorna är så låga att inflationen blir obefintligt och alla valutor i världen är ,,fiat valuta, och US dollar som är en världsvaluta och på så sett USA kan exportera eventuell inflation.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket för svaren! :)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-10 klockan 15:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.