Höjs min lön eller inte?
Sök:

Höjs min lön eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Höjs min lön eller inte?

Hej. Fråga ang lönehöjning. Det pratas ju ofta om att lönerna höjs 2% per år, men är det verkligen en ökning?

Jag tänker såhär.

Om inflationen är 2% och min ökning 2% så är det väl ingen höjning i verkligheten utan bara på pappret.

En höjning under 2% torde ju då bli en lönesänkning i förhållande till inflationen? Så om man ska få högre lön i verkligheten så borde väl höjningen vara över inflationen, alltså minst 2%?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du tänker helt rätt. Under 2% är en lönesänkning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Helt enig med Emil, under 2% bör anses som en lönesänkning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Inte nog med detta. De flesta svenskar har en marginalskatt runt 30 procent. Löneökningen bör därför vara närmare tre procent för att man skall gå runt vid en inflation på två procent.

  De senaste åren har inflationen varit under två procent, så majoriteten har ändå klarat sig ganska bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Det där sättet att räkna stämmer inte, Nestor. Prisbasbeloppet som sätter gränserna i skattetrappan följer inflationen så 2% lönehöjning räcker. Även om beloppen varit helt fasta så betalar jag ju dessutom skatt redan på min nuvarande lön, så det är differensen mellan nuvarande skattesats och marginalskatt som du borde räknat med i ditt exempel. Men det är som sagt irrelevant i och med att skattenivån följer inflationen.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 4. Vit pil

  Fel av mig. Jag lever tydligen kvar i det förgångna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

illusionen kallas även ”luft i lönekuvertet”

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är därför man ofta pratar om reallöneökningar, dvs hur mycket mer ökar lönen än inflationen. Sök lite på det begreppet så finns mycket att läsa.

Tex under 70-80-talet var det vanligt med höga löneökningar på kanske 10% per år. Men inflationen var också där uppe runt 10% så de verkliga(reala) löneökningarna var väldigt låga, om ens någon ökning alls.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-17 klockan 08:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.