Hur använda mig av CSN-lånet på bästa sätt?
Sök:

Hur använda mig av CSN-lånet på bästa sätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

Den här artikeln publicerades 2017-07-28 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur använda mig av CSN-lånet på bästa sätt?

Jag har en fråga som jag tror att många i min situation kan dra nytta av om ni hjälper mig att resonera klokt.

Har likt de flesta i min ålder (30+) kvarvarande CSN-lån. Mitt är på 255 000 kr. Vill lösa det snabbare, men det finns dock inget egenvärde i detta utan huvudsaken är att mina pengar jobbar åt mig på bästa sätt. Här behöver jag er hjälp.

Jag är så illa tvungen att löpande betala ett fastlagt minimibelopp till CSN och investerar ett extrabelopp varje månad i fonder på Nordnet, istället för att amortera direkt på lånet. Tänker att min pengarmaskin enkelt borde klå den låga räntan på CSN-lånet :)

Frågan är vad som är smartast att göra den dagen som den öronmärkta pengarmaskinen uppgår till 255 000 kr? I den takt som jag investerar mitt extrabelopp borde detta ske om mindre än 4 år (med årlig avkastning på 4 % har jag enligt ränta-på-ränta-kalkylatorn 217 000 i pengarmaskinen då och parallellt har jag betalat in minimibeloppet till CSN varje år, dvs skulden har minskat till 213 000 kr. Med avkastning på 8% borde jag kunna lösa lånet efter ca 3.5 år). Om jag istället hade gjort  motsvarande inbetalningar till CSN hade jag kunnat lösa lånet först om drygt fyra år: 213000÷(4,200×12)= 4.2. Genom att investera istället för att amortera tjänar jag under fyraårsperioden 217000-201600 (4200×4×12) = 15400 med 4 % avkastning eller 236500-201600= 34900 om avkastningen är 8%). Resonemanget är förenklat eftersom jag inte räknat med vad CSN-lånet kostar (ca 1700/år med befintlig ränta).

Vilken modell är smartast enligt er? Motivera gärna.

1. Lösa in CSN-lånet rakt av efter 3-4 år genom att avveckla pengarmaskinen?

2. Fortsätta betala in minimibeloppet på lånet och stoppa inbetalningarna till pengarmaskinen. Bara låta den växa. När bör jag i så fall lösa lånet? Om jag bara betalar in minimibeloppet är lånet välbetalt om 24 år så detta är den absoluta gränsen.

Jag tänker att 4 år är en relativt kort horisont så om pengarmaskinen inte har presterat är modell 2  såklart smartast. Med låt säga en 10-årshorisont är chansen mycket större att pengarmaskinen har presterat (enligt principen om standardavvikelse).

Ytterligare en faktor att laborera mid; Kan/bör jag använda mig av belåning av pengarmaskinen (Knockoutlån) på ett smart sätt?

Tack för er tid!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle säga helt klart att fortsätta spara i pengamaskinen. Den avkastningen ska statistiskt sett alltid slå räntan på CSN-lånet som väl i år ligger på typ 0.5 procent. Tjäna pengarna i pengamaskinen, betala CSN-lånet med avkastningen och behåll mellanskillnaden till dig själv.

Här är även två artiklar som jag har skrivit på ämnet:

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-28 klockan 09:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.