Hur är världens tillgångar fördelade i populationen?
Sök:

Hur är världens tillgångar fördelade i populationen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dag

ställde för sedan frågan: Hur är världens tillgångar fördelade i populationen?

Går det att få reda på hur stor andel av det globala aktiekapitalet som ägs av ”folket” eller pensionärer kontra hur stor andel som ägs av den sk. Överklassen top 1% eller kanske tom top 0,1%?

i debatten om inkomstskillnader och lösningen höja kapitalskatter hur stor andel får vi fattiga småsparare vara med och betala där?

om man nu börjar aktivt spara idag och 30-40 år framåt lår man ju rent teoretisk bli mångmiljonär på ålderns höst. Fast någon med 5-10 miljoner kanske inte anses som särskilt rik egentligen för de riktigt rika lär vara mångdubbelt miljardärer, triljardär haha osv.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet bara att den rikaste procenten har mer tillgångar än resten av världens befolkning.

Om du har Netflix finns där en dokumentärserie som heter Explained, säsong 2 episod 2 heter Billionaires.

En ”billion” USD är något avrundad ca 10 000 miljoner SEK. Om man delade den summan för alla Torshällabor skulle de alla bli miljonärer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vet inte hur tillförlitlig denna är men om man känner sig som en fattig småsparare så kanske man inte ska göra det

  http://www.globalrichlist.com/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif
 2. Vit pil

  Tack för länken! Här lite avrundad statistik från diverse källor:

  Sveriges 1% rikaste är ca en procent av befolkningen, alltså ca 100 000 personer. De äger drygt 40% av bruttotillgångarna, ca 2500 miljarder kr. Fördelat på 100 000 blir det i snitt ca 10 miljoner kr per person.

  Drygt 1% av svenskarna lever i materiell fattigdom, alltså ca 100 000 personer de också. De flesta av dem är arbetslösa och invandrare.

  Det finns ca 300 000 fattigpensionärer i Sverige, som betyder en inkomst på under 11 000 kr i månaden före skatt. De är ca 15% av alla pensionärer varav de flesta är kvinnor. I vissa kommuner är det upp till 10 gånger fler fattiga kvinnor än män bland pensionärerna.

  Sverige är dock det land som har den lägsta andelen fattiga i EU, där genomsnittet är 7%. I Bulgarien är 30% av alla människor fattiga, flest i hela EU.

  Att vara fattig betyder att man inte har råd med att t.ex. betala skulder och räkningar, åka på semester, äta kött, köpa TV, telefon eller bil.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Problemet med kapitalskatter är väl att de allra rikaste är duktiga på att undvika att betala skatt, medan vanliga sparare som lyckats få ihop ett pensionskapital inte kan flytta pengarna till Gibraltar. Så även om man principiellt kanske borde beskatta kapital hårdare och arbete mindre hårt blir kanske inte utfallet i verkligheten det önskade.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med, de rika har fler möjligheter att gå runt skatter. Men om du säger att man generellt borde ha högre kapitalskatt är det redan ett politisk ställningstagande. Det kanske finns något som heter en rättvist skattepolitik, men var skulle man placera den på en vänster-höger-skala?

Eftersom de flesta ändå röstar utifrån vilket parti som ger mest pengar till den egna plånboken skulle ett parti som står för en rättvis fördelningspolitik knappast klara av 4-procentspärren. Det är väldigt få som ens har ställt frågan vad som skulle vara bäst för samhället som helhet. Det är svårt att inte utgå ifrån sig själv. Så vems fel är det att samhället ser ut som det gör, egentligen?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad menar du med en ”rättvis skattepolitik”?

  Är det då i teorin att alla ska betala exakt lika mycket skatt och få exakt lika mycket tillbaka från det?
  Då hamnar vi egentligen närmre högerskalan i politiken om man kollar på var partierna vill just nu med skatten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  En rättvis skattepolitik handlar inte bara om hur mycket var och en betalar skatt, utan också om hur skatterna används för att utjämna orättvisor i samhället.

  En av de viktigaste (?) frågorna i ett välfärdssamhälle handlar om att garantera en dräglig lägsta nivå för de svagaste grupperna, men den politiska debatten har handlat mest om vinster i välfärden.

  Social rörlighet och klassresor i all ära, för trots att klassklyftorna ökar och de rika blir bara rikare kommer också arbetarklassen att få det bättre med tiden. Men: antalet fattiga är och kommer att förbli konstant detsamma. Orsaken är att de svagaste – för att inte tala om de allra svagaste – samhällsgrupperna är så röstsvaga att det inte skulle gynna ens S eller V att prata högt om en social demokrati i ordets vidare bemärkelse.

  Ur en samhällsekonomisk synvinkel är det mer lönsamt att ge mer resurser till polisen än att bekämpa fattigdom och orsaker till kriminalitet. Det är dyrt att skapa rättvisa, men vem som skulle vara villig att betala mer i skatt för den goda sakens skull?

  Rättvist eller ej, men nu sänker vi skatten för pensionärer med en handfull hundralappar så de blir glada på riktigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-24 klockan 14:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.